HAK obilježio 50 godina akcije ‘Sigurno u školu s HAK-om’

Autor:

Hrvatski autoklub

Hrvatski autoklub (HAK) je svečanim druženjem na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića uz edukativan program, puno smijeha i zabave obilježio 50. obljetnicu preventivno – edukativne akcije ‘Sigurno u školu s HAK-om’.

Svečanosti je prisustvovalo više od dvjestotinjak mališana polaznika predškolskih grupa, djece koja su ove jeseni po prvi puta krenula u školu, ali i njihovih nešto starijih prijatelja te odgajatelja i učitelja. HAK-ova preventivno-edukativna akcija namijenjena je upravo djeci koja s prvim danom škole postaju novi aktivni sudionici u prometu i članovima njihovih obitelji, ali i vozačima koje se želi dodatno osvijestiti da s početkom nove školske godine trebaju biti još oprezniji u prometu.

Okupljeni mališani su vozeći bicikle prolazili poligon, mnogi su se fotografirali s HAK-ovom maskotom – zebrom Hakijem, sudjelovali u kreativnim radionicama te uživali u edukativnoj predstavi ‘Znakovi za najmanje’ u izvedbi Kazališta Smješko. Za zabavni dio programa bile su zadužene mlada glazbenica Mia Dimšić te Lucija Stipanović, pobjednica TV showa Zvjezdice.

“Iznimno nas raduje što nam se danas pridružilo ovoliko djece i što ovu preventivno-edukativnu akciju uspješno i kontinuirano provodimo već pola stoljeća. Sve je počelo kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća, jer smo uvidjeli da se povećava broj vozila na cestama, ali da prometna kultura vozača nije na zadovoljavajućoj razini. Nažalost ni danas nismo zadovoljni stanjem sigurnosti na našim cestama. No, tijekom godina u Hrvatskom autoklubu i našim autoklubovima smo, moram reći, učinili mnogo da osvijestimo naše vozače, upozorimo na potrebu odgovornog ponašanja u prometu, jer smo prije svega odgovorni za najmanje, one koji tek postaju aktivni sudionici u prometu. Za njih pripremamo preventivne akcije poput ove kada ih uz pomoć djelatnika policije posjećujemo u osnovnim školama te ih kroz razgovor pripremamo za samostalno sudjelovanje u prometu. Od svih djelatnosti Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova najvažnije su brojne preventivno-edukativne akcije i programi koje provodimo diljem cijele Republike Hrvatske“, rekao je Slavko Tušek, predsjednik Hrvatskog autokluba.

HAK-ovu svečanu proslavu podržao je u ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koje je već dugi niz godina HAK-ov partner u provođenju akcije u osnovnim školama diljem Hrvatske i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije te Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Osim obilježavanjem na gradskim trgovima akcija ‘Sigurno u školu s HAK-om’ će se tijekom prve polovine rujna provoditi i u osnovnim školama diljem Hrvatske. Broj gradova i naselja gdje se akcija održava povećavao se tijekom godina te je prošle godine održana u 161 gradu i naselju u kojima je obuhvaćeno oko 250 osnovnih i područnih škola.

Ovom akcijom HAK posebno apelira na roditelje i ostale članove obitelji prvašića neka vlastitim primjerom pokažu kako poštuju prometne propise, ograničenja brzine i koriste sigurnosni pojas. HAK preporučuje roditeljima da prošeću s mališanima po naselju i pokažu im opasna mjesta na putu od kuće do škole te kako biti vidljiv u prometu i koristiti pješačke prijelaze.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.