HAJDUKOVIĆ: “Nasilje, obiteljsko ili kakvo drugo, nikad nije i ne može biti prihvatljivo”

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković u nedjelju je pprvi put otvoreno progovorio nakon što ga je fizički napao Tomislav Mikulin, sada već bivši šef ureda Davora Bernardića. Hajduković je sve prijavio policiji, koja je napad kvalificirala kao obiteljsko nasilje te tako javnosti otkrila njegovu seksualnu orijentaciju.

“Tomislav i ja bili smo u vezi. Bila je to predana veza ispunjena usponima i padovima, vjerojatno u tom aspektu slična mnogim drugim vezama. Na žalost, prije nekih tjedan dana, kako su mediji i izvijestili, došlo je do nasilja koje sam prijavio policiji i vjerujem da bi tako trebala postupiti svaka osoba koja je doživjela nasilje. U detalje veze ne bih ulazio, vjerujem da obojica imamo pravo na dozu intime”, kazao je Hajduković za Večernji list.

O prijavi koju je Mikulin zaradio, za obitejsko nasilje, kaže kako postoji puno definicija obiteljskog nasilja i sami se stručnjaci oko toga ne slažu. “Ne znam ulazi li nasilje u vezama u ovu definiciju ili ne. U svakom slučaju, nasilje, obiteljsko ili kakvo drugo, nikad nije i ne može biti prihvatljivo”, poručio je.

“SDP je uvijek bio stranka koja je uvažavala, cijenila i ponosila se različitostima našeg društva i u samoj stranci nikada, a ni nakon nedavnih događaja, nisam osjetio negativan odnos prema gej populaciji. Iako je seksualnost bitan dio svačijeg života, mislim da nije jedina karakteristika koja treba biti odrednica percepcije pojedinca”, naglasio je.

Hajduković dodaje da baš zbog toga nije želio da se njegov rad, zalaganje, napredovanje i zagovaranje određenih tema promatra kroz prizmu njegove pripadnosti jednoj manjini. “Činjenica je da nečija seksualna orijentacija nije stvar izbora. S tim na umu, vjerujem u slobodan izbor pojedinca želi li objaviti svoju seksualnu orijentaciju ili ne jer to je duboko osobna odluka čije posljedice mogu pogoditi i druge ljude a ne samo osobu koja se „outa.“ Tolerancija, odnosno poštivanje različitosti, vrijednost je koju još moramo razvijati. Vjerujem da smo na dobrom putu, ali imamo još puno posla na tom području”, objasnio je.

Kazao je da je dobro što je i premijer Andrej Plenković ukazao na to da takvi problemi zaslužuju više pozornosti. “Zahvalio bih premijeru koji misli da ovakva pitanja zahtijevaju više medijske pozornosti, volio bih da je on svoj utjecaj iskoristio kako bi se više založio za položaj manjina u društvu”, kaže dodajući da nije dovoljno što u svojoj Vladi kao partnere ima manjinske zastupnike.

Na pitanje misli li da će ovaj događaj nanijeti štetu stranci na izborima, kazao je kako nije učinio ništa loše. “Nisam ništa ukrao, nisam nikome naudio niti radio bilo što nezakonito. Još sam uvijek onaj isti Domagoj koji je imao čast u nekoliko navrata predstavljati građane u Saboru. Kako to može štetiti mojoj stranci?”, upitao je.

Što se tiče njegove pozicije na listi, kazao je kako mu je važno samo da pobijedi Restart koalicija.

Komentiraj