Habulin: “Fašizacija se događa i u ostatku Europe, ali situacija u Hrvatskoj zabrinjava”

Autor:

04.12.2022., Sibenik - U spomen parku streljanih na Subicevcu po velikoj kisi obiljezena je 78. godisnjica oslobodjenja Dalmacije od fasizma. Godisnjica je obiljezena polaganjem vjenaca uz izaslanstva Predsjednika RH, Vlade, SABA-e RH, damatinskih Zupanija, gradova i antifasistickih udruga Dalmacije. Predsjednik Saveza antifasističkih boraca i antifasista Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin rekao je u nedjelju u Jasenovcu da nisu zadovoljni donesenim izmjenama zakona o prekršajima i poručio da isticanje fašističkih pozdrava i znakovlja treba biti u kaznenom zakonu, kao u Njemačkoj i Austriji.

Nakon što je Ognjen Kraus iz Koordinacije židovskih općina danas prozvao Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija, predstavnike Srba i Roma, da nisu učinili ništa da se donese Kazneni zakon koji bi kažnjavao ustaški pozdrav i simbole, Habulin je na pitanje novinara odgovorio da nisu ni oni zadovoljni.

“Ako je nešto u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, onda to ne može biti prekršaj, to je kazneno djelo. Po uzoru na ono što su uradili Nijemci i Austrijanci sa svojim kaznenim zakonom, a ugradili su isticanje nacifašističkih znakovlja pozdrava i itd., i kod nas  je potrebno staviti u Kazneni zakon i tako regulirati i pravno rješavati ovu problematiku koja nam se  pojavljuje”, izjavio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH).

Habulin smatra da je potrebno jasno definirati postupanje policije u određenoj situaciji, a istaknuo je i pitanje ujednačenosti sudske prakse, koju ni sad nemamo ujednačenu. Nije siguran, kaže, da će se to izmjenama zakona dobiti.

Nakon komemoracije u Jasenovcu poručio je da u preostalih 364 dana treba rješavati problematiku koja se, kako je  izjavio, nagomilala unatrag 30 godina.
“Znamo o čemu je riječ, riječ o fašizaciji koja se nije dogodila samo ovdje u Hrvatskoj, događa se i u ostatku Europe, u zemljama koje su članice Europske unije, također imamo istu situaciju, sličnu. Međutim, nas zabrinjava situacija ovdje kod nas”, rekao je Habulin.

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa drastično povećanje kazni za prekršaje,  tako se za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kreću od 700 do 4000 eura.

OZNAKE: Franjo Habulin

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.