EPA/Miguel Gutierrez

Guaido optužio vojsku da želi “ukrasti” humanitarnu pomoć

Venezuelski samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido optužio je u ponedjeljak vojsku da želi “ukrasti” humanitarnu pomoć namijenjenu njegovoj zemlji kako bi je raspodijelila vlada Nicolasa Madura i najavio je održavanje donatorske konferencije u Washingtonu 14. veljače kako bi ublažio tešku nestašicu hrane i lijekova koju trpi venezuelski narod.

“Primili smo informacije iz okružja visokog vojnog zapovjedništva po kojima oni trenutačno ne odlučuju hoće li propustiti humanitarnu pomoć ili ne, nego kako će ju otuđiti”, rekao je oporbeni čelnik na tiskovnoj konferenciji u Caracasu, na kojoj je zahvalio 19 europskih zemalja koje su ga u ponedjeljak službeno priznale.

“Zaplijenit će ju i raspodijeliti putem CLAP-a”, upozorio je, misleći na vladin program prodaje hrane po nižim cijenama u siromašnim četvrtima.

Guaido je apelirao na “savjest vojnika” kako bi propustili hranu i lijekove jer zemlja, nekad najbogatija u Latinskoj Americi, trpi teške nestašice.

Predsjednik Nicolas Maduro je u više navrata odbijao slanje bilo kakve humanitarne pomoći Venezueli što je, ocijenio je, način da se olakša vojna invazija Sjedinjenih Država koje ga žele svrgnuti.

“Želite li pretvoriti našu zemlju u prosjačku koloniju? Odbijamo tu jeftinu predstavu oligarhije”, opetovao je u ponedjeljak.

Juan Guaido je u ponedjeljak najavio održavanje donatorske konferencije 14. veljače u Washingtonu.

Ta inicijativa je odgovor na prve ponude pomoći više zemalja koje su priznale vlast Guaidoa.

“Privremena venezuelska vlada će 14. veljače organizirati međunarodnu konferenciju kako bi zatražila žurnu humanitarnu pomoć za Venezuelu”, priopćile su službe Carlosa Vecchija koji zastupa Guaidoa u SAD-u.

Ta pomoć će doći iz stranih zemalja, od venezuelske dijaspore, nevladinih organizacija i privatnog sektora, dodaje se u priopćenju.

Ta će se međunarodna konferencija održati u sjedištu Organizacije američkih država (OAS) koje su članovi podijeljeni u vezi s priznanjem Guaidoa. Luis Almagro, glavni tajnik organizacije podupire Juana Guaidoa u svoje ime.

Komentiraj