Gruzija i NATO započeli zajedničke vojne vježbe

EPA/OLIVIER HOSLET

Gruzija je u srijedu započela zajedničke vojne vježbe s NATO-om, samo nekoliko dana prije obilježavanja desete godišnjice rusko-gruzijskog rata koji je izbio 7. kolovoza 2008. napadom Gruzije na Južnu Osetiju.

Više od 3000 gruzijskih vojnika i vojnika iz zemalja članica NATO-a, među kojima onih iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Turske, sudjelovat će u vježbama koje će trajati do 15. kolovoza.

Gruzijski ministar obrane Levan Izoria u srijedu je pozdravio vježbe koje se odvijaju pod nazivom Noble Partner 2018., kazavši da su one “dokaz sve snažnije potpore strateških partnera, zemalja članica NATO-a Gruziji”.

Sjedinjene Države onamo su poslale oklopna vozila Stryker i Bradley, topove tipa M1A2, borbene helikoptere Boeing AH-65 Apache i Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Gruzija se nada pridruženju Atlantskom savezu, što su toj zemlji njezini čelnici obećali još 2008.

Mala kavkaska država usprotivila se moćnoj Rusiji u kratkome ratu koji je završio tako da je Moskva priznala neovisnost dviju proruskih separatističkih republika, Južne Osetije i Abhazije, koje su se od Gruzije odcijepile 1992.

Zbog bojazni od prisutnosti NATO-ovih snaga blizu svojih granica, Rusija se oštro protivi ulasku Gruzije u Atlantski savez.

Komentiraj