GRMOJA: “Politika štitila Todorića”

hina

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak novinarima da je zaključak Westminsterskog suda po kojem nema prepreke izručenju Ivice Todorića jer po srijedi nije politički motivirano suđenje u Hrvatskoj potvrdilo njihove tvrdnje da je politika do dolaska Mosta nezavisnih lista štitila Todorića.

Sud je u slučaju Todorić zaključio da nema prepreke izručenju jer nije posrijedi politički motivirano suđenje u Hrvatskoj, rekao je Grmoja. Time se, dodao je Grmoja, potvrđuje ono što Most otpočetka govori, a to je da je Todorić dva desetljeća imao potporu politike i medija, da je uživao bezrezervnu podršku najviših instanci te da nije bio izvrgnut političkom progonu. „Dapače, do pojave Mosta politika ga je štitila”, zaključio je Grmoja.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je u ponedjeljak izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni, a osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu.

Pravomoćnu odluku o izručenju Hrvatskoj Todorić će čekati na slobodi, ali uz strože mjere opreza pa će se umjesto dvaput tjedno, u nadležnu lonodnsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo od 18. listopada prošle godine vodi istragu protiv Todorića zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 milijuna kuna u slučaju Agrokor. Uz Todorića, istragom su obuhvaćeni njegovi sinovi Ante i Ivan te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tužiteljstvo je u međuvremenu pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna. Istragu je potom proširilo na sedmoricu osumnjičenika.

Osnivaču Agrokora Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u četiri države, doznaje se u ponedjeljak od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge.

Komentiraj