Grmoja: HDZ je stranka ispražnjena od ikakvih vrijednosti

Autor:

08.01.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi: "Nova mega afera: Plenkovicev povjerenik Fabris Perusko tesko ostetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca” govorili su Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je u nedjelju u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ nadolazeće parlamentarne izbore poručivši da će na njima Most igrati najvažniju ulogu te da formiranje Vlade s HDZ-om ne dolazi u obzir.

Grmoja je komentirao optužbe dijela političara da je politički egzibicionist. “Ja to ne bih tako rekao, iako ja ne idem onim utabanim putevima kojim idu klasični političari, a to je laktarenje u mladeži, probijanje do pozicije, nego sam se u jednom malom gradu na jugu Hrvatske angažirao da promijenim lokalnu situaciju. Preko noći nam se dogodio neočekivani uspjeh, sada mogu reći da nismo bili spremni i nismo imali dovoljno iskustva i znanja. Naravno da onda, ako ne idete tim utabanim putem – može se stvoriti dojam da ste egzibicionist”, rekao je.

Ustvrdio je kako dojam da govori prečesto i o svemu – univerzalni problem istaknutih političara. “Ja ne bježim od pitanja. Ako me nešto mediji pitaju, ja moram reći svoj stav. To ne znači da sam ja stručnjak za gospodarstvo i obnovu, ali mogu reći da se obnova na Banovini ne događa dovoljno brzo. Nikad nisam ulazio u to kakav tip objekata se treba braniti”, dodao je Grmoja.

Govoreći o planovima za parlamentarne izbore, Grmoja je odbacio mogućnost koaliranja s HDZ-om. “Za razliku od nekih koji govore da mogu sa svima, mi ćemo jasno reći da s HDz-om ne dolazi u obzir nikakvo formiranje Vlade. Nama se predbacuje da smo bili s HDZ-om u vlasti, ali mi smo jedini koji smo iz te Vlade izašli. Mogu vam reći da ćemo sigurno igrati najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima. Kako se bliže izbori, Most ponovno raste u anketama”, ustvrdio je.

Dotaknuo se i moguće suradnje s SDP-om, istaknuvši da bi moglo doći do suradnje ako SDP svoje obiteljske i migracijske politike uskladi s Mostovim, ali i kritizirao ljevicu zbog toga što to ne rade. “Onaj tko je spreman prihvatiti naše reforme, od izbornog zakona pa do antikoprupcijskog. Nama je jako važna obitelj, sigurnost hrvatskih građana i demografija. Vidimo da ljevica neadekvatno reagira na situaciju s ilegalnim migracijama. Negiraju stvarnost. Njemački kancelar govori ono što su prije 10-15 godina govorile desne stranke u Njemačkoj”, rekao je za HRT.

Dodao je da ovo nisu izbori na koje Most izlazi samo kako bi sudjelovao. Sa strankom Možemo!,  naglasio je, ne mogu surađivati jer su oni tu suradnju već sami odbili. “S kandidatom za premijera nećemo žuriti jer vidimo da su se kandidati poput Sandre Benčić ispuhali. Možemo razgovarati s onima koji su za suradnju otvoreni. Znamo tko nije otvoren. Postoje stranke koje su rekle da pod cijenu toga da HDZ ostane na vlasti – neće ići s nama”, poručio je Grmoja.

Grmoja je skeptičan kada se radi o suradnji s DP-om budući da su i sami rekli da “idu s HDZ-om poslije izbora”. “Mario Radić je otvoreno rekao da oni idu s HDZ-om poslije izbora, a onda, kada je vidio što je rekao – kazao je da mogu i s Mostom. HDZ treba poslati četiri, a možda i osam godina u oporbu. Mislim da bi to bilo dobro i za HDZ. To je stranka koja je ispražnjena od ikakvih vrijednosti”, rekao je.

Dotaknuo se i ljevice te ustvrdio da je SDP “odbacio radništvo”. “Imamo progresivnu ljevicu sa suludom “woke” ideologijom gdje je praktički sve jednako vrijedno. Ja to ne smatram, mislim da postoje vrijednosti, institucije i uzusi koji omogućuju da društvo funkcionira. SDP se želi natjecati s Možemo. Odbacili su radništvo i sada se bave manjinskim pitanjima koja su postala ključ za legitimaciju progresivno lijevih politika”, istaknuo je.

Grmoja je komentirao i svoje duele s premijerom Andrejom Plenkovićem, ustvrdio je kako “može prepoznati kad je nervozan te koja ga pitanja pogađaju”. “Nerviram ga, to je on i pokazao, on je krenuo prema meni u hrvatskom Saboru. Mogu prepoznati kad je on nervozan i koja pitanja ga posebno pogađaju”, zaključio je Grmoja.

OZNAKE: nikola grmoja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.