Grlić Radman: “Zagreb pozorno prati slučaj hrvatske šestorke u Sydneyu”

Autor:

29.11.2023., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je svecanost Ita Cro Business Awards Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvati još nose ožiljke koji su im naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog težnje za slobodom čak i izvan granica i zato Zagreb pozorno prati slučaj hrvatske “šestorke” u Sydneyu, rekao je šef diplomacije na susretu s predstavnicima hrvatskih udruga u tome gradu, priopćio je Zrinjevac u nedjelju. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nastavio je posjet Australiji susretom u Sydneyu s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga, priopćilo je Ministarstvo.

Hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala je važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske, rekao je šef diplomacije i podsjetio pritom da su mnogi od nazočnih imali ulogu i u borbi Hrvatske za neovisnost.

Među prisutnim hrvatskim udrugama na gala večeri bili su AUS-NZ Croatian Women in Leadership, Australsko-hrvatska gospodarska komora Novog Južnog Walesa, Hrvatski katolički centar te hrvatski klubovi Concord i Kralj Tomislav.

“Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske “šestorke” ovdje u Sydneyu”, istaknuo je Grlić Radman.

Ministar je govorio o šestorici Hrvata osuđenih na 15 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada 1979. godine u okolici Sydneya, od kojih su trojica zatražila reviziju presude iz 1982. pošto je istraga Sydney Morning Heralda otkrila materijale koji ukazuju na istinitost njihovih tvrdnji da im je cijelu stvar podmetnula bivša jugoslavenska obavještajna služba (UDBA).

Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo, rekao je Grlić Radman prema priopćenju.

Izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja, navodi se.

Grlić Radman je zahvalio “velikoj, snažnoj i ponosnoj hrvatskoj zajednici” na potpori i privrženosti domovini kroz njezinu povijest te istaknuo da će Vlada RH nastavljati snažno ulagati u programe za hrvatsku dijasporu.

Susretu su bili prisutni i istaknuti predstavnici australskog Parlamenta senatorica Marija Kovacic, zastupnik Hon Alex Hawke, te zamjenik državnog tužitelja parlamentarnog tajnika državnog odvjetnika države Novi Južni Wales Hugh McDermott, zastupnica Stephanie Di Pasqua te vijećnica Bianca Crvelin.

U okviru boravka u Sydneyu, ministar je posjetio mjesto budućih prostorija Hrvatskog kluba Sydney – Concord, gdje je s njegovim predsjednikom Zvonimirom Kurtovićem i suradnicima razgovarao o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju.

Susreo se s hrvatskom zajednicom i u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića i pohvalio njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju kulture, priopćeno je.

Ministar Grlić Radman je, također, uručio 40 hrvatskih državljanstava u Klubu kralj Tomislav, koji aktivno djeluje od 1972. na čelu s predsjednikom Tomislavom Lerotićem. Nazočnima je naglasio kako je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, kao i kontinuirana briga i potpora unaprjeđenju položaja Hrvata u susjednim državama, gdje predstavljaju nacionalnu manjinu, ili su konstitutivni narod kao u Bosni i Hercegovini, jedan od glavnih prioriteta hrvatske vanjske politike.

Susreo se i s predstavnicima Zaklade hrvatskih studija s kojima je razgovarao o suradnji i poticanju hrvatske kulture i obrazovanja, na čelu s predsjednikom Antom Gurlicom i direktoricom Hrvatskih studija Jasnom Novak Milić, navodi Zrinjevac.

Zaklada je osnovana 1984., a njezin je rad doveo do osnivanja Centra Hrvatskih studija u suradnji sa Sveučilištem Macquarie, nudeći programe učenja hrvatskog jezika, kulture i povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Ministar je istaknuo potporu predstavnicima na očuvanju i unaprjeđenju jezika i kulture te naglasio da će Vlada RH nastaviti sustavno i bezrezervno podupirati rad i razvoj te Zaklade.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.