Greta Garbo, žena s božanskim licem

Jedna od najznačajnijih holivudskih glumica dvadesetog stoljeća rođena je 18. rujna 1905. godine. Ljepota, tajanstvenost i nezapamćen talent učinili su je jednom od najupečatljivijih glumica koje pamtimo.

Od 1922. do 1941. godine je glumila u 28 filmova za koje je osvojila tri nominacije za Oscara za najbolju glumicu, te 1954. godine Oscara za svoj doprinos filmskoj umjetnosti. Tijekom tridesetih je bila jedna od najplaćenijih žena u Americi te je imala velik utjecaj na glumačku struku u cjelini, a Guinnes ju je 1954. godine proglasio najljepšom ženom ikada.

Poznata Šveđanka rođena je 1905. godine u Stockholmu u radničkoj obitelji. Život joj je u 14. godini preokrenula očeva smrt zbog koje je bila prisiljena napustiti školu te se zaposliti kao prodavačica u lokalnoj robnoj kući. Zahvaljujući uočljivoj ljepoti i karizmi, uskoro je postala model za šešire, a nedugo je nakon toga snimila i prvu od reklama koje su se potom počele nizati jedna za drugom te označile početak njezine filmske karijere. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramske uloge (Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand Hotel i Dama s kamelijama).

Komentiraj