Grčki parlament nastavio raspravu o Sjevernoj Makedoniji

Grčki zastupnici u petak su nastavili žestoku raspravu uoči glasovanja o preimenovanju svoje sjeverne susjede u “Republika Sjeverna Makedonija”, ključnom za dovršavanje nekoliko desetljeća dugog sukoba.

Glasovanje se prvotno trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku.

Predviđeno je za 14 sati i 30 minuta.

Očekuje se da će premijer Aleksis Cipras uspjeti u parlamentu potvrditi dogovor koji je postigao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, no s minimalnom većinom. Cipras je prošli tjedan preživio glasovanje o povjerenju, pokrenuto na svoju inicijativu. Podržao ga je 151 od 300 zastupnika, pa se očekuje da će dobiti jednaku podršku za takozvani Prespanski sporazum.

Riječ je o dogovoru koji su Skoplje i Atena potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između država, a njime “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija” mijenja ime u “Republika Sjeverna Makedonija”. Time bi se trebao deblokirati njezin put prema članstvu u savezu NATO i Europskoj uniji, ali za to je potrebno da sporazum ratificira i parlament Grčke čime bi Atena priznala državu pod novim imenom.

Velik broj Grka smatra da je Cipras dao previše ustupaka Makedoncima time što je dopustio da ona zadrži ime koje dijeli grčka pokrajina bogate prošlosti.

U nedjelju je u  Ateni zbog toga prosvjedovalo više od 100 tisuća ljudi, a u četvrtak su prosvjedi ponovljeni u manjem broju.

Komentiraj