Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine

Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak “suzdržani optimizam” u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.

Turistička sezona službeno počinje u subotu, a rezultati će biti važni budući da turizam čini petinu grčkog gospodarstva i zapošljava petinu radnika.

Prošlogodišnja sezona bila je najgora u posljednjih nekoliko desetljeća, sa samo sedam milijuna gostiju i četiri milijarde eura prihoda, u usporedbi s 33 milijuna gostiju i 18 milijardi eura prihoda u 2019.

Grčki BDP pao je prošle godine osam posto.

„Ljudi su u proteklih godinu dana bili pod velikim pritiskom i planirat će odmor, makar u posljednji tčelnik SETE-a Iannis Retsos.

“Bude li oporavak u drugoj polovini (godine) onakav kakvom se nadamo, možemo očekivati prihode u rasponu od 40 do 50 posto razine iz 2019. godine“, rekao je Retsos, dodajući da je 40 posto najrealniji scenarij.

Grčka je u petak ukinula višemjesečna ograničenja i ponovo otvorila muzeje i poznata arheološka nalazišta, uključujući Akropolu. Početkom tjedna ponovo su otvoreni restorani, koji su bili zatvoreni šest mjeseci.

Strani turisti moći će ih posjećivati pod uvjetom da su cijepljeni ili da imaju negativan rezultat testa na covid-19.

Velika Britanija spada među najveća emitivna tržišta za grčki turizam, ali Grčka trenutno nije na kratkom zelenom popisu zemalja koje će Britanci od 17. svibnja moći posjetiti bez obavezne samoizolacije po povratku kući.

Ministar turizma Harry Theoharis podsjetio je da je Njemačka, drugo veliko tržište, ukinula obavezu samoizolaciji za one koji se vraćaju iz Grčke.

Izvor iz njemačke vlade rekao je u srijedu da je vlada odobrila plan prema kojem bi se cijepljenim, izliječenim i građanima s negativnim rezultatom testa omogućio povratak kući bez obaveze samoizolacije.

Komentiraj