Grbin najavio prosvjed: ‘Tražit ćemo da se odmah raspišu parlamentarni izbori’

Autor:

26.01.2024.,Zagreb, na zagrebackom groblju Mirogoj, povodom Medjunarodnog dana sjecaanja na zrtve holokausta, Pedja Grbin s izaslanstvom SDP-a polozio vijenac i odao pocast zrtvama holokausta.  Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u subotu građane da za sedam dana, u iduću subotu, dođu na Markov trg na prosvjed za slobodu, protiv kriminala i pljačke, na kojemu će se zatražiti da se odmah raspišu parlamentarni izbori.

Prosvjedom, u čijoj organizaciji sudjeluje jedanaest oporbenih stranaka lijevo-liberalnog spektra, želi se osvijestiti ljude da su procesi koji se trenutno događaju u Hrvatskoj opasni za cijelo društvo. “Ovo stanje u Hrvatskoj se bez izbora ne može se promijeniti”, izjavio je Grbin tijekom druženja s građanima u Zagrebu.

“Mi se opet moramo boriti za slobodu, što je nevjerojatno, opet se moramo boriti da oslobodimo društvo”, poručio je i pozvao građane iz cijele zemlje da dođu sljedeću subotu u 11 sati na Trg svetoga Marka na prosvjed na kojemu će se tražiti zaustavljanje korupcije, kriminala i pljačke te da se odmah raspišu izbor.

“Svatko tko u ovom trenutku želi da se Hrvatska promijeni nabolje, svatko tko želi slobodu govora i mišljenja, doći će na Markov trg bez obzira na svoju političku orijentaciju”, rekao je Grbin dodavši da kako se prosvjed održava na tom trgu iz simboličkih razloga.

“Želimo pokazati da problemi ove zemlje dolaze s Markova trga, s jedne, druge i treće strane, a pritom ne mislim na crkvu”, pojasnio je Grbin.

‘Ljude je uhvatio strah za slobodu’

Ljude je, kaže, uhvatio strah za slobodu jer se u zadnja dva mjeseca nižu afere kojima se medije pokušava ušutkati, što je kulminiralo imenovanjem Ivan Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

“Ovoga tjedna u Saboru čuli smo direktne, osobne prijetnje hapšenjem”, rekao je predsjednik SDP-a te dodao da su ljudi koji vode zemlju napokon pokazali svoje pravo lice.

Kazao je i da će se o mogućim koalicijama razgovarati tek nakon izbora.

Komentirao je i mogućnost uvođenja vojnoga roka rekavši kako nitko proteklih dana nije spominjao zašto je on prije 15-ak godina ukinut.

Bilo je sredina gdje je bio stopostotni priziv savjesti, nitko nije želio služiti vojni rok. Priziv savjesti zajamčen je Ustavom i ne može ga se ukinuti, osim ako ne misle mijenjati Ustav, kaže Grbin.

Smatra da je ova tema ubačena u javni prostor da bi se svi oko nje prepirali a rješenje je profesionalnu vojsku učiniti privlačnijom, podizanjem standarda, adekvatnom opremom i uvjetima za rad.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 mjeseca

To je na liniji razmišljanja najgoreg neprijatelja hrvatske demokracije Andreja Plenkovića zato jer će time on zacementirati svoju autoritativnu vladavinu i zatiranje bilo kakvog razumskog demokratskog djelovanja i razmišljanja u Hrvatskoj. Peđa, umjesto lamentiranja i prosvjeda treba internacionalizirati slučaj Hrvatske i pravomoćno osuđene kriminalne organizacije.