Grba Bujević: ”Sad smo doživjeli ovaj skok, imali smo već jedan pa se to stabiliziralo”

Nakon najvećeg porasta broja oboljelih od početka epidemije, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević (foto) kaže da će daljnje brojke ovisiti o ponašanju građana i pridržavanju mjera.

”Sad smo doživjeli ovaj skok, imali smo već jedan pa se to stabiliziralo. Govorili smo svima da ostanu doma i nakon ovog sad skoka moja poruka svima je – ostanite doma”, poručuje Grba Bujević za Dnevnik Nove TV.

Načelnica Stožera kaže da hrvatski zdravstveni sustav ”u ovom trenutku može odgovoriti na izazov, koliko god on bio velik”.

Objasnila je da sve zarazne bolesti zahvaća sve dobne skupine, no kada je riječ o djeci zaraženoj koronavirusom, Grba Bujević kaže da zasad nema dovoljno epidemioloških podataka o prethodnom zdravstvenom stanju oboljele djece.

”I ona nažalost obolijevaju i od malignih bolest i mogu biti imunokomprimitirani. Nemamo još dovoljno podataka da bi mogli sa sigurnošću reći zašto je zahvatilo djecu. Pretpostavljamo da je to zato jer su i ona bila bolesna, kao i stariji ljudi, i da je virus bio samo dodatak njihovu zdravstvenu stanju”, rekla je.

Na pitanje kakav bi scenrij mogao uslijediti ako se virus ponovno vrati tijekom jeseni ili zime, Grba Bujević kaže da je to moguće, ali da će tada postojati više znanja o ovom virusu. ”Moći ćemo neke stvari predvidjeti drugačije i svakako znati više. Ako se bude to dogodilo na jesen, svaki dan ćemo se pripremati”, rekla je.

”Nadamo se da se to neće dogoditi”, zaključila je Grba Bujević.

Komentiraj