GRBA BUJEVIĆ: “Hrvatskom narodu kapa do poda, izdržati sve ovo jako je teško”

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević jutros je na HRT-u poručila kako je zadovoljna ponašanjem građana nakon prvog kruga popuštanja mjera.

“Nema nekih velikih odstupanja od pravila. Tu i tamo se pojavi sitnica koja se odmah intervenira kroz inspekciju civilne zaštite. Pozivam gledatelje, ako uoče neku anomaliju od one mjere koju propisujemo neka to fotografiraju i jave u županijske stožere civilne zaštite. Hajdemo svi zajedno doprinijeti da se virus ne širi među nama i tako ćemo najbolje dočekati ljeto i možda ćemo se i okupati”, rekla je.

Smatra da popuštanj emjera nije došlo prenaglo. “Mjere smo morali ublažavati, život ide dalje. Dakle nije prerano, u dobro je vrijeme, ide se postepeno i nije se moglo pustiti odjednom. Treba gledati učinke, trebamo biti pažljivi, ključna su iduća dva tjedna i moramo to dobro popratiti i ako će to biti sve u redu onda će biti dobro”, istaknula je.

Komentirala je i ponašanje građana. “Uvijek ima nekih ekstrema koji ne misle kao velika većina, ali hrvatskom narodu kapa do poda. Izdržati sve to što nas je snašlo je bilo jako teško. Jako je teško promijeniti iz temelja, a moramo se složiti da se život primijenilo iz temelja i da nikad više neće biti isto kao što je bilo. Moje divljenje ide prema ljudima koji su bili ili su još u samoizolaciji . To je 15.000 ljudi koji su 14 ili više dana bili kod kuće sami i izolirani, zatvoreni. Puno su im pomagali mediji i televizija i informacije koje su dolazile do njih, ali se moramo svi zajedno složiti da zaslužujemo jako visoku ocjenu”, kazala je.

Grba Bujević je i objasnila kako se i dalje treba ponašati. “U gradskom prijevozu najvažnije je fizička distanca, ona sprječava prelazak kapljica jednih na druge. Stavite platnene dvostruke maskice. Ako ih svi nosimo zaštićeni smo u velikom postotku. Prije nego se maska stavlja treba oprati ruke ili dezinficirati ruke, dezinficijensom na ulasku u javni prijevoz. Stavi se maska iza uha, treba pokriti nos i usta i onda se više ne treba dirati. Nakon upotrebe od maksimalno četiri sata treba spremiti u vrećicu, a kad se dođe doma treba ju oprati, barem na 60°C, a najbolje na 95°C”, istaknula je.

Komentiraj