Granić: “Hrvatska treba pokrenuti snažnu diplomatsku akciju prema Bidenovoj administraciji”

Hrvatska bi trebala imati snažnu direktnu diplomatsku akciju prema administraciji novog američkog predsjednika kako bi SAD bila snažnije prisutna na ovome prostoru, izjavio je za HRT posebni savjetnik premijera za vanjsku politiku Mate Granić.

Budemo li inertni, dodao je, ništa se značajno neće dogoditi. “Potrebna je aktivna politika”.

Sasvim je sigurno da novi američki predsjednik ima u svojoj zemlji zadaće glede pandemije, jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje podjela unutar američkog društva, rekao je Mate Granić. “Ono što se može očekivati na međunarodnom planu je jačanje transatlantskog savezništva, odnosa s EU, a kroz to jača i pozicija Hrvatske, rekao je Granić.

Naglasio je kako EU mora imati svoj put, ali kako je savezništvo sa SAD-om izuzetno bitno, a posebno za područje jugoistoka Europe. “Hrvatska je savezništvo i partnerstvo počela posebno razvijati od 1994. godine, a ono traje i do danas”, rekao je i dodao kako bi bez SAD-a bilo teško riješiti neka pitanja koja su vrlo važna.

“Za nas je u prvom planu ukidanje viza za građane Hrvatske, sporazum o dvostrukom oporezivanju te veći interes za BiH glede konstitutivnosti sva tri naroda u skladu s Daytonskim sporazumom te promjena izbornog zakona”, rekao je Granić i dodao kako je važna gospodarska suradnja i gospodarska ulaganja u Hrvatsku.

Komentiraj