GRADONAČELNIK LAMPEDUSE: “Situacija s migrantima postala nerješiva”

Otok Lampedusu, najjužniju točku Italije, preplavili su migranti iz sjeverne Afrike, požalio se u subotu gradonačelnik Lampeduse upozorivši na “nerješivu” situaciju s migrantima.

“Situacija je postala nerješiva. Ako vlada to ne učini, ja ću proglasiti izvanredno stanje”, rekao je Toto Martello, prenosi talijanska agencija ANSA.

ANSA navodi da se trenutno na otoku od 20 četvornih kilometara nalazi 1027 migranata, uključujući novih 203 migranta, koji su stigli sa sedam brodova koje su vlasti presreli tijekom noći.

Lampedusa ima oko 6500 stanovnika.

Vjeruje se da je većina migranata stigla iz Tunisa.

Oko 50 zadnje pristiglih migranata zadržano je u šatorima u luci, zbog nedostatka drugih smještajnih kapaciteta, prenosi ANSA.

Lampedusa ima migrantski centar sa službenim kapacitetom za samo 95 osoba.

Uobičajeni transferi migranata u Porto Empedocle na Siciliji, gdje je oko 200 migranata prebačeno u petak, ne mogu ublažiti pritisak.

Ranije ovoga tjedna migrantski su centar posjetili ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese i čelnik najjače opozicijske stranke, krajnje desne Lige, Matteo Salvini.

Broj migranata koji pristižu morskim putem u Italiju drastično je porastao u proteklim tjednima.

U periodu od 1. do 24. srpnja zabilježeno je da su 4.384 migranta stigla u Italiju ilegalno iz sjeverne Afrike, dok je u srpnju 2019. registrirano 1000 migranata, a u srpnju 2018. gotovo 2000.

Ipak, brojke su relativno niske u usporedbi s vrhuncem migrantskog vala, od 2014. do sredine 2017., kada je više od 600 tisuća osoba pristalo na talijanske obale.

Do sada je Italija u ovoj godini registrirala da su 11.334 migranta stigla morskim putem, gotovo jednako kao u cijeloj 2019.

U 2018. na talijansku je obalu pristiglo 23.370 migranata.

Komentiraj