Gradonačelnica Lillea: “Utakmice SP-a neće se gledati na velikom ekranu, u znak protesta protiv Katara”

Ne odobravamo održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru jer je to država koja gazi ljudska prava, poručila je gradonačelnica Aubry

Gradska vlast u Lilleu odlučila je da se tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru prijenosi utakmica neće prikazivati na velikom ekranu na javnom prostoru, u znak protesta protiv domaćina najvećeg sportskog događaja u ovoj godini.

“Gradsko vijeće Lillea je jednoglasno odlučilo da ne odobrava održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru, što je potpuno nelogično kad su u pitanju zaštita ljudskih prava, okoliša i sporta. Neće biti prijenosa utakmica na velikom ekranu”, poručila je putem Twittera gradonačelnica Lillea Martine Aubry.

Ovaj potez je tek jedan od mnogih u nizu protesta protiv katarskog domaćinstva Svjetskog prvenstva koje je na rasporedu od 20. studenoga do 18. prosinca. Katar se posebno našao na udaru kritika od strane skupina koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava, zbog odnosa prema inozemnim radnicima.

Engleski nogometni savez je izjavio da bi organizatori trebali isplatii odštetu obiteljima ozlijeđenih ili poginulih radnika koji su sudjelovali u gradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo.

Međunarodne organizacije “Amnesty International” i “Human Rights Watch” nedavno su istaknuli da bi partneri Međunarodne nogometne federacije (Fifa) i sponzori Svjetskog prvenstva morali tražiti od Fife i katarske Vlade da ispate odštetu radnicima koji su se napatili kako bi Katar mogao organizirati ovo natjecanje.

Komentiraj