hina

GRABAR KITAROVIĆ: “Svemu što sam u životu postigla dugujem mami i tati”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u ponedjeljak u Iloku na potrebu decentralizacije, kako fiskalne tako i funkcionalne, rekavši kako joj se čini da je za Hrvatsku u tom smislu možda najbolji poljski model u kojem je decentralizacija obavljena s države na vojvodstva.

“Poljska je tom decentralizacijom postigla puno veće uspjehe. Mi, u odnosu na početno razdoblje jesmo uspjeli postići dobro iskorištavanje sredstava iz EU fondova ali to je još daleko od zadovoljavajućeg”, rekla je predsjednica u izjavi novinarima nakon posjeta Osnovnoj školi Ilok u kojoj je bila nazočna priredbi učenika, a i obišla je i nekoliko razreda.

Ocijenila je kako još uvijek nismo niti blizu onoj iskorištenosti sredstava iz EU fondova koja bi trebala biti u Hrvatskoj, kao državi koja se toliko dugo pripremala za članstvo u EU  te je izrazila uvjerenje kako su velikim dijelom tomu uzrok veliki probleme u birokraciji i administraciji .

“Upravo je Ministarstvo regionalnog razvoja jedno od prvih ministarstava koje bi se trebalo decentralizirati i  funkcionirati ne samo u Zagrebu, nego osnažiti svoju nazočnost i na terenu”, navela je predsjednica te istaknula da se zdušno zalaže za decentralizaciju, i fiskalnu i funkcionalnu, ali i isto tako i za decentralizaciju u smislu davanja veće pozornosti svim našim krajevima.

U kratkom obraćanju učenicima Osnovne škole Ilok, poručila im je da uče jer su oni budućnost Iloka.

“Svemu što sam u životu postigla dugujem mami i tati, ali i svojim učiteljicama i učiteljima, školi, trudu i učenju”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović pozvavši učenika da ostanu u Iloku i Hrvatskoj. Prije dolaska  u školu, predsjednica Grabar-Kitarović se u gradskoj upravi susrela s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir s kojom je razgovarala o gospodarskoj obnovi Iloka.

U poslijepodnevnim satima predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upriličit će u iločkom Gradskom muzeju prijem u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Komentiraj