GPZO u novim problemima! Još dva opskrbljivača plinom se povlače

Autor:

31.01.2022., Zagreb - Zgrada Gradske plinare u Radnickoj ulici. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) u novim je problemima. Još dva opskrbljivača plinom povlače se i svoje korisnike obavještavaju da nisu više u mogućnosti nastaviti s opskrbom plinom, te ih upućuju na GPZO, koja je na njihovom području opskrbljivač u obvezi javne usluge.

Riječ je o križevačkom Radnik-plinu, te Plinu Vrbovec, koji zbog poremećaja cijena na tržištu nisu u mogućnosti nastaviti s opskrbom krajnjih kupaca, jer bi, kako su ih izvijestili, u današnjim tržišnim uvjetima morali povećati prodajnu cijenu preko deset puta, piše Poslovni dnevnik.

Svoje su korisnike iz redova kućanstava usmjerili na GPZO, koji im na tom području može osigurati isporuku plina po reguliranoj cijeni, dok pravne osobe plin mogu nabavljati od drugih opskrbljivača na tržištu.

Nedavno je GPZO upozorio na mogući problem zbog neočekivanog priljeva velikog broja kućanstava od drugih opskrbljivača, koji bi mu mogao prouzročiti enorman gubitak od 100 milijuna eura.

Gradska plinara Zagreb Opskrba ima oko 350 tisuća postojećih korisnika, za koje je na vrijeme osigurao plin, no zbog problema lokalnih opskrbljivača, očekuju moguć dolazak i do 50 tisuća novih korisnika, za koje će plin morati naknadno nabaviti na tržištu i prodavati im po reguliranim cijenama.

U nedjelju je gradonačelnik Tomašević rekao da je bijesan zbog situacije koju je naslijedio kao gradonačelnik, sa “štetnim” ugovorima koje je Gradska plinara Zagreb opskrba sklopila drugi dan nakon što je postao gradonačelnik, bez njegovog znanja i suglasnosti, zbog čega je, kako je rekao, GPZO imao štetu od 400 milijuna kuna. Dodao je da je jedan od tih štetnih ugovora bio sklopljen s Inom. Rekao je da imaju nekoliko tjedana da zajedno s Vladom riješe problem u GPZO-u.

Tomašević: “GPZO ne može podnijeti stotine milijuna kuna gubitaka”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.