GOVOR MRŽNJE Zatraženo razrješenje riječke gradske vijećnice HDZ-a Ivone Milinović

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Grada Rijeke uputio je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za razrješenjem  HDZ-ove vijećnice Ivone Milinović. U  jednoglasno donesenom zaključku navode  da je ovaj potez učinjen “nakon  sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće”.   Dodaju da ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put.

Pritom je potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Grada Rijeke Sandi Basić podsjetio da je vijećnica HDZ-a već dobila „žuti karton“ Odbora za izbor i imenovanja, pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša. Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je dožupana Primorsko goranske županije iz  reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske.

Riječka gradska vijećnica Ivona Milinović je u emisiji “Podcast Velebit” izjavila kako “u Rijeci nema Srba pa im ne trebaju ni vrbe, ali ih po selima u Dalmaciji svakako ima”, a kasnije se ispričala zbog, kako je navela,  “krivog izražavanja”. Od njene izjave ogradio se i osudio ga Gradski odbor HDZ Rijeke.

Komentirajući izjavu vijećnice Milinović riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da je zgrožen. “Mislim da ona svojim izjavama i ponašanjem najviše govori o sebi i o svojem svjetonazoru. Njezine riječi ne treba posebno komentirati, njezine riječi mogle bi se kvalificirati kao govor mržnje i na njih trebaju reagirati za to nadležne institucije. Sramota je za građane Rijeke da ih takva osoba zastupa u gradskom parlamentu i da je predsjednica Odbora za nacionalne manjine”, rekao je Obersnel.

Komentiraj