GOTOVA ISTRAGA O SMRTI PRALJKA “Ne zna se otkud mu otrov”

Zarko Basic/PIXSELL

Nizozemsko tužiteljstvo zaključilo je istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka, koji je prije godinu dana, nakon osuđujuće presude, u sudnici Tribunala za bivšu Jugoslaviju ispio ubojitu dozu kalij-cijanida rastopljenog u vodi. Preminuo je nekoliko sati nakon toga.

Istraga, koju je odmah nakon samoubojstva zatražio Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), nije pokazala na koji način i u kom trenutku je Praljak dobio kalij-cijanid koji je popio. Nije utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo.

Nakon Praljkova samoubojstva nastala je sumnja da su izvršena dva kaznena djela. Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema tamošnjem Zakonu o lijekovima zabranjena supstanca. Istraga je, javlja N1, pokazala da je Praljak popio ubojitu dozu kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se, doduše, ne može nabaviti tek tako, no prema Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubojstva. Da bi se to istražilo pokušalo se saznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo između ostalog su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Istražitelji nisu primjetili ništa na snimkama nadzornih kamera iz zatvora i sudnice – niti u jednom trenutku ne vidi se da Praljak kod sebe ima neku bočicu ili sličan predmet ili da mu je netko uručuje. Na snimkama iz sudnice, također, ne može se vidjeti odakle je izvadio spomenutu bočicu s otrovom.

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez video nadzora: na zahodu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno, navodi nizozemsko tužiteljstvo.

Tižiteljstvo navodi kako se na temelju izjava svjedoka može zaključiti da je Praljak o samoubojstvu razmišljao duže vrijeme. Dao je spakirati svoje osobne stvari kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba. Svjedoci su to objašnjavali time što se kazneni predmet u višem stupnju protiv Praljka, bližio kraju. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj obitelji da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak posjedovao otrov od ranije. Kalij-cijanid se može čuvati u suhom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna.

Komentiraj