Gorio deponij u Splitu: “Prepušteni smo sami sebi, ovo je kap koja je prelila čašu!”

Autor:

09.09.2023., Split - Buknuo je požar na odlagalištu otpada Karepovac. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

U subotu oko 13 sati na odlagalištu otpada Karepovac u Splitu izbio je požar, a gasili su ga vatrogasci JVP-a Split, DVD-a Split, DVD-a Vranjic i DVD-a Žrnovnica.

Kako navodi portal Dalmacija danas, planuo je dio deponija gdje se odlaže glomazni otpad, a požar je u večernjim satima stavljen pod kontrolu. Na terenu su još uvijek vatrogasci koji natapaju opožarenu površinu.

Čitatelji su za portal Dalmacija danas javili da se čuju eksplozije, a s odlagališta se dizao gusti crni dim. Iako je požar stavljen pod kontrolu, portal piše da se dim i dalje nezaustavljivo širi, a ljudi koji žive u blizini osjećaju nesnosan smrad.

“Polako pada noć nad Karepovcem, dim se i dalje nezaustavljivo širi udolinom, stanovnici se pitaju kako preživjeti ovu noć. Oni koji to sebi mogu priuštiti zatvoriti će prozore, upaliti klime i tako preživjeti. Svejedno, i oni moraju ujutro otvoriti barem vrata. Svi ostali? Jedino se mogu pomoliti Bogu da ovaj dim koji se vidi i svi plinovi koji se ne vide ali se itekako osjete nisu otrovni ili kancerogeni.

Noć pada a mi nemamo nijednu izjavu odgovornih osoba (a ima ih jako puno): što se točno zapalilo, je li požar do kraja ugašen, je li požar ušao u tijelo deponija, jesu li plinovi i dim otrovni, kako se dalje ponašati, je li se osjetljive osobe, astmatičari i plućni bolesnici moraju skloniti iz ovog područja?

Kada su stupići ili štekati u pitanju ili polupodzemni kontejneri dnevno se daje tisuću izjava, kada je zdravlje pola grada u pitanju nema nigdje nikoga. Prepušteni smo sami sebi. Ako se situacija s upravljanjem deponijem hitno ne popravi očito je da ćemo mi, njegovi susjedi morati preuzeti upravljanje jer ovo više jednostavno nema smisla. Svakodnevno se borimo sa smradom, pokušavamo biti konstruktivni ali ovo je kap koja je prelila čašu našeg strpljenja i našeg zdravlja”, napisali su na Facebook profilu iz inicijative ‘Karepovac – drugo lice Splita‘.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.