Gordana Garašić nova kandidatkinja za ravnateljicu VSOA-e

Autor:

28.05.2015., Zagreb - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic odrzala je prijem povodomi Dana Oruzanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske na kojem je promaknula, odlikovala i pohvalila pripadnice i pripadnike OS RH.rPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Brigadna generalica Gordana Garašić nova je kandidatkinja za ravnateljicu Vojne sigurnosno obavještajne agencije, ispričao je Nacionalu upućeni vojni izvor blizak VSOA-i. Isti izvor navodi kako za nju lobira bivši načelnik Glavnog stožera i aktualni ambasador Hrvatske u Kataru Drago Lovrić, ali i bivši ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, kao i bivši predsjednik Ivo Josipović.

Gordana Garašić načelnica je uprave J5, koja je od svibnja 2015. prva generalica u povijesti Hrvatske vojske s činom brigadne generalice. Iako je odlikovana Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Medaljom “Oluja”, u službenoj biografiji Ministarstva obrane nema podatka koje je zadaće tijekom rata obavljala i je li aktivno sudjelovala u vojnim operacijama.

Gordana Garašić rođena je 25. svibnja 1970. u Zagrebu. Na Pravnom fakultetu diplomirala je 1994. Iste godine zaposlila se u Ministarstvu unutarnjih poslova u odjelu za državljanstva. Pohađala je specijalističke tečajeve i stručne seminare namijenjene stjecanju specijalističkih vojnih znanja te pravnih aspekata sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj i Belgiji.

Bila je pročelnica Kabineta načelnika Glavnog stožera te načelnica Odjela za operacije u tijeku. U razdoblju od 2004. do 2008. obnašala je dužnost vojnog savjetnika u Vojnom predstavništvu RH pri NATO-u. U to vrijeme, 2006., položila je i pravosudni ispit. Nakon Bruxellesa, vratila se u Zagreb i 2010. otišla prvi put u misiju u Afganistan, gdje je obavljala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever te dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Nakon povratka, obavljala je dužnost pomoćnice savjetnika predsjednika za obranu. Tu je ostala do 2012., kada je upućena u američku Ratnu školu “Dwight E. Eisenhower”. Riječ je o školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta, gdje je stekla zvanje magistra. To je bio jedan od zakonskih uvjeta za buduće promaknuće u generalski čin. U mirovnoj misiji u Afganistanu obavljala je dužnost savjetnice u Zapovjedništvu operacija potpore miru misije ISAF-a. Surađivala je s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama zaduženim za prava žena. Organizirala je obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva. Unatoč besprijekornoj karijeri Nacionalov vojni izvor navodi kako je bila pod obradom VSOA-e, ali u tom kontekstu nije naveo nikakav dodatni detalj. Čak i ako su ti navodi točni, ta okolnost očito nije zasmetala da je nominiraju za novu ravnateljicu VSOA-e.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.