Gordana Buljan Flander: “U Hrvatskoj je preko 20 posto djece fizički zlostavljano”

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece, pshologinja Gordana Buljan Flander u nedjelju je komentirala slučaj ozlijeđene djevojčice koja je nažalost zbog preteških ozljeda preminula, kao i stanje u društvu.

Gostujući u Dnevniku N1 televizije, Gordana Buljan Flander istaknula je da je u Hrvatskoj preko 20 posto djece fizički zlostavljano. “Svima je jasno da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti”, rekla je i dodala da se svi i dalje pitaju zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.

“Ne znam zašto se uopće roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, zašto se tako olako vraćaju djeca u te obtielji jer mi se čini da često smatramo da je obitelj bolja ikakva neko nikakva”, ustvrdila je i dodala da je u Hrvatskoj preko 20% djece fizički zlostavljano, preko 20% emocionalno, a 20% seksualno pa – ističe – ne možemo reći da su za tu djecu biološke obitelji bolje od udomiteljskih.

Unatoč provjerama kaže da ni socijalna radnica nije morala primijetiti promjene jer je, kaže, nekada teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje. No, u ovom slučaju dijete je imalo i starije ozljede. “Socijalna radnica neće pregledati dijete, ali zato se pitam u ovakvim situacijama gdje su bili drugi, susjedi, liječnici koji su trebali pregledavati djecu, gdje su nastavnici, odgojitelji u vrtiću, zašto nitko nije prijavio”, zapitala se Gordana Buljan Flander.

Na pitanje koji bi mogli biti uzroci takvog ponašanja roditelja, u ovom slučaju majke, psihologinja ističe da je to teško znati. “Može biti raznih uzroka, možda je majka zlostavljana, može biti pshijatrijska bolest, alkohol, poremećaj ličnosti, razni uzroci. U fokusu trebaju biti djeca, a ne pogodovati roditeljima da se uz djecu poprave”, rekla je.

 

Komentiraj