Goran Bogdan odlazi u Berlin na premijeru filma “Otac”. Foršpan izgleda izvrsno.

Na filmskom festivalu u Berlinu koji započinje 20. veljače premijerno će se prikazati novi film Srdana Golubovića „Otac“. Radi se o srpskom filmu u kojem je „Propeler film“ Borisa T. Matića manjinski koproducent, glavnu ulogu glumi Goran Bogdan, a pored Golubovića supotpisnik scenarija je Ognjen Sviličić.

HAVC je na svojim stranicama objavio kratku radnju filma. Kada mu zbog siromaštva oduzmu djecu, otac napušta svoje malo selo na jugu Srbije i odlazi u Beograd. Putem doživljava preobražaj iz marginalca i gubitnika u junaka našeg doba. Prema prvotnoj ideji, glavnu ulogu trebao je imati Nebojša Glogovac ali je nakon njegove smrti ta uloga dodijeljena Goranu Bogdanu. Evo kako je Golubović vidio tu promjenu.

„Kada sam se odlučio za Gorana, malo sam promijenio godine glavnog junaka. Ideja je prvobitno bila da on ima preko 45. A onda sam promijenio da bude u kasnim tridesetim, početak četrdesetih. Ostalo nisam mnogo mijenjao. Taj lik, Nikola, je čovjek koji u stvari svoje odluke donosi intuitivno, dakle ne raciom nego više instinktima. Vođen je svojim impulsima i s druge strane jednim dubokim seljačkim, točnije bazičnim, osjećanjem pravednosti, dobra, ispravnosti… Običan, jednostavan čovjek koji u stvari rijetko zna racionalno obrazložiti što radi, ali ima snažan unutrašnji impuls koji mu govori što je dobro, što nije, što je pravedno, pošteno, ispravno, točno. Čovjek koji malo govori, a kada govori, govori kratko i samo istinu. Takav lik smo gradili kroz film nastojeći da, s druge strane, ne bude jedan naivni čovjek koga sustav, društvo i vrijeme gaze. Ideja nam je bila da se ni jednog trenutka nitko ne sažaljeva nad njim nego da on jednostavno svoju sudbinu, problem, tragediju nosi dostojanstveno. Stoički“. Uz to, Golubović je dodao „Ovaj film je film putovanja i priča o jednom čovjeku koji je ponižen, koji je izgubio posao, pa dostojanstvo i koji je prestao biti ono što on misli da treba biti, a to je otac porodice“.

Uz Gorana Bogdana, u filmu glume Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović

Komentiraj