Googleova matična kompanija Alphabet Inc. planira pokrenuti cenzuriranu verziju svoje tražilice za Kinu, koja bi blokirala određene stranice i pojmove, izvijestio je je u srijedu portal The Intercept, navodeći kao izvor interne Googleove dokumente i ljude upućene u taj projekt.

Projekt ima kodirano ime „Dragonfly“ te je u provedbi od proljeća 2017., navodi taj portal. Dodaje kako je napredak na tom projektu zamijećen u prosincu, nakon sastanka Googleovog izvršnog direktora Sundar Pichaija i visokog dužnosnika kineske vlade.

Pojmovi za pretraživanje o ljudskim pravima, demokraciji, religiji i mirnim prosvjedima bit će među riječima na crnoj listi aplikacije za pretraživanje, koja je, kako navodi The Intercept, već pokazana kineskoj vladi. Dovršena inačica mogla bi biti pokrenuta u sljedećih šest do devet mjeseci, no čeka se odobrenje kineskih vlasti.

Iz Googlea su odbili komentirati pojedinosti spomenute u Interceptovom izvješću, no napomenuli su kako su pokrenuli niz mobilnih aplikacija u Kini te da rade s lokalnim programerima kao dio procesa održavanja svoje prisutnosti na tom području.

Vodeći kineski internetski regulator, državni internetski informacijski ured Cyberspace Administration, nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Googleova glavna platforma za pretraživanje blokirana je u Kini zajedno s video platformom Youtube, no unatoč tome pokušavaju se probiti u Kinu. U siječnju se Google pridružio ulaganju u platformu na kojoj korisnici mogu prenositi uživo igranje njihovih mobilnih igara, nazvanu Chushou. Početkom srpnja pokrenuli su i igru povezanu s umjetnom inteligencijom na društvenoj mreži WeChat, koja je u vlasništvu Tencent Holding Ltd-a.

Komentiraj