GODINE POD FETVOM: Salman Rushdie proslavio je 73. rođendan

Autor:

Piščev život zauvijek se promijenio 1989. godine kada je iranski duhovni vođa zapovijedio Rushdiejevu smrt jer je njegov roman “Sotonski stihovi” proglasio svetogrdnim. Teheran je fetvu obnavljao godinu za godinom. Rushdie, za kojeg neki kažu da je najveći indijski pisac nakon Tagorea, proveo je 13 godina živeći pod lažnim imenom i sa stalnom policijskom zaštitom. Lažno ime prestao je koristiti nekoliko mjeseci nakon 11. rujna 2001., tri godine nakon što je tadašnji iranski predsjednik Muhamed Hatami izjavio da fetva više ne vrijedi.

“Živimo u svijetu u kojem se stvari mijenjaju jako brzo. A moj ‘predmet’ je dosta star. Danas ima mnogo drugih stvari koji ih se treba bojati i drugih ljudi koje žele ubiti”, izjavio je Rushdie. On kaže da u New Yorku, gdje živi dva desetljeća, vodi normalan život, te se vozi i podzemnom željeznicom.
“Sotonski stihovi” bili su peta Rushdiejeva knjiga, a u međuvremenu ih je napisao još trinaest. Na upit je li trebao napisati tu knjigu, Rushdie odgovara: “Zauzimam poziciju Edith Piaf – ‘Je ne regrette rien’ (Ne žalim ni za čim)”, citirajući slavnu pjesmu francuske šansonjerke.

Salman Rushdie rodio se 19.lipnja 1947. godine u Mumbaiju i prije dva dana napunio je  73 godine.

OZNAKE: salman rushdie

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.