Prevare pri kupnji rabljenog (1): pogrešna godina proizvodnje, automobil deklariran godinu mlađim nego što stvarno jest

Autor:

Autoportal.hr

Najčešće se mulja tako da se za automobil proizveden u drugom dijelu godine, koji nosi sljedeću modelsku godinu, deklarira godinu mlađim. Primjerice, modelska godina je 2015., godina proizvodnje 2014., a navede se 2015.

Godina proizvodnje bitno utječe na tržišnu vrijednost automobila, ovisno o starosti, jedna godina više je smanjuje od 15 posto (kod novijih automobila) do 5 posto (kod starijih). To se može provjeriti po VIN oznaci, u ovlaštenom servisu. Ta usluga se naplaćuje 30 do 50 eura, a ako ste klijent servisa dobiva se besplatno.

Kupac ne mora znati godinu proizvodnje, ali je svakako prije kupnje preporučljivo provjeriti. No, prodavač mora znati godinu proizvodnje automobila (inače ga ne smije prodavati) i mora je točno navesti. Dakle, kad kupujete automobil obvezno provjerite godinu proizvodnje automobila.

Ako je godina proizvodnje krivo navedena, odnosno automobil je deklariran mlađim nego što stvarno jest (za godinu proizvodnje navedena je godina modela!) preporučljivo je, bez obzira na objašnjenja, odustati od kupnje. Imate posla prodavateljem sklonim prevarama, te i sve drugo što navodi može biti upitno, a teško je baš sve provjeriti. To je pravilo, gotovo brz izuzetaka, dakle odustanite od kupnje, bez obzira na sve ostalo.

Ako ste pak, u dobroj vjeri, kupili automobil, za kojeg je u prodajnom oglasu te kupoprodajnim dokumentima navedena kriva godina proizvodnje (naknadno ste ustanovili da je automobil godinu stariji od navedenog), upoznajte prodavača s tom činjenicom i imate pravo na sljedeće dvije opcije:

– povrat dijela uplaćenih sredstava, srazmjerno umanjenoj vrijednosti, jer je godina proizvodnje veća od deklarirane i ugovorene

– vraćanje automobila, uz povrat cjelokupnog uplaćenog iznosa, uvećano za vaše procijenjene troškove zbog gubitka vremena u transakciji.

Prije nego se obratite prodavatelju radi mirnog rješenja problema prodaje uslijed prevare s godinom proizvodnja automobila, savjetujte se s odvjetnikom. Bolje ćete pregovarati u svrhu zaštite svog interesa. A ako potom to, s prodavateljem ne riješite dogovorom (jednu od te dvije opcije), preostaje vam sudski postupak u kojem ćete, temeljem relevantnih činjenica zaštititi svoje interese.

No, najbolje je, prije kupnje, zatražiti VIN oznaku automobila te svakako, provjeriti godinu proizvodnje automobila. Dobit ćete i tjedan u kojem je automobil proizveden.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.