Glumica Eva Ras napunila 80 godina, iz djetinjstva pamti zloglasne njemačke ‘štuke’

Glumica Eva Ras rođena je u Subotici prvog dana ratne 1941. godine. Ratna generacija obično nema lijepe prve dojmove dolaska na ovaj svijet:

“Prvo čega se sjećam je bombardiranje Subotice. Njemački avioni, zloglasne ‘štuke’, isjterali su nas iz naše kuće, pa smo se morali seliti u neka okolna sela. Kada smo se poslije oslobođenja vratili u grad, došla je ‘slavna’ Crvena armija, a moja majka, koja se zvala Margita Balaša, mlada i lijepa žena, nije smjela ostati u gradu da je ne bi silovali. Te ruske vojnike pamtim po tome što su odšrafljivali lampe i pili petrolej jer nisu imali votku ili rakiju. Moj otac bio je Židov i zvao se Robert Vagner. Moji roditelji razveli su se još prije mog rođenja, a ja sam dobila i njegovo i njeno prezime, tako da moje puno djevojačko ime i prezime glasi: Eva Marija Balaša Vagner.

Oca pamtim iz vremena kada sam imala samo dvije godine. Došao je na službu u Suboticu, pa nas je posjetio. Kako su se on i majka odmah posvađali, sjećam se da me nije ni pogledao. Bila sam povrijeđena zbog toga i često sam se kao dijiete, ali i kasnije, gledala u ogledalo i krivila sebe što se on tako prema meni ponio. Da li se to odrazilo na mene u kasnijem životu? Pa, mislim da nije, jer ja sam posebna zvjerka. Željela sam da mu jednog dana pokažem da sam ja netko i nešto zato što je bio takav prema meni. Međutim, kada sam ga sa 22 godine ponovno srela,  dopao mi se i bila sam ponosna što imam takvog oca.”

Komentiraj