GLAZBENO-VINSKI BAR U PULI: ‘Vinsku listu i tapase zaokružili smo dobrim jazzom i funkom’

Autor:

BOCA

Filozofkinja iz Zagreba koja se zbog ljubavi doselila u Istru sa suprugom glazbenikom je prije četiri godine u samom centru Pule otvorila vinski i tapas bar Boca, u kojem nude isključivo istarska vina i pjenušce, a cilj im je promovirati i male vinare koji nemaju ‘bučan’ PR

Boraviti u Puli, a ne navratiti u tapas bar Boca, isto je kao doći u Istru i ne probati istarsko vino. Otprilike u samom centru Pule, na potezu od pulske Arene prema Forumu, u Kandlerovoj ulici, bračni par Pettener otvorio je 2019. godine vinski i tapas bar Boca. Boca je za mnoge doista i boca, kao vinska boca, no vlasnici su ime dali po španjolskoj riječi „boca“ koja znači „usta“ te su tako već u imenu restorana uspjeli sljubiti iće i piće u jedinstveni hedonistički doživljaj. Senka i Sandro imali su ideju otvoriti mjesto na kojem bi svojim gostima ponudili isključivo autohtone specijalitete.

 

„Želja za otvorenjem vinskog bara postojala je duže vrijeme, tražili smo idealnu lokaciju jer smo željeli sa svojim konceptom biti u centru, točnije, u povijesnom dijelu grada. Osnovna ideja bila nam je ponuditi gradu, našim građanima i turistima istarska vina i pjenušce, craft piva te aktualni trend domaćih ginova, sve s akcentom na istarsko, kao i jedinstvene koktele na bazi pjenušca, amara i pelinkovca sve istarskih proizvođača. Tako u ponudi imamo isključivo istarska vina, približavamo i prezentiramo male istarske vinare koji možda nemaju velik PR i ‘bučan’ marketing, ali su zato iskusni vinari i pravi vinski čarobnjaci“, rekla je za Gastro & Wine Senka Suman Pettener.

Senka Suman Pettener ima i blog, slika, kuha i govori pet jezika, a njezin suprug Sandro Pettener je sommelier i član pulske rock grupe Dogma

Senka se u Istru doselila iz Zagreba gdje je diplomirala filozofiju, a na blogu Vita istriana, koji vodi već godinama, sebe opisuje kao filozofkinju, orijentalisticu, surfericu, kreativnu kaotičnu mamu, sommelierku, svestranu, znatiželjnu ženu koja voli učiti, koja slika, kuha, govori pet jezika i, naravno, zaljubljena je u Istru. Na svom blogu piše ponajviše o Istri, otkriva brojne istarske vinare, istarski agroturizam, poznate i manje poznate konobe i sve što joj u Istri privuče pažnju.

Oduvijek je sanjala o svom vinogradu i o poljoprivredi, iako o uzgoju ne zna baš puno. Svejedno, sa suprugom Sandrom, sommelierom i članom poznate pulske rock grupe Dogma, odlučila je ući u avanturu zvanu wine & tapas bara Boca. I sama je nakon nekog vremena upisala tečaj za sommeliera te otkrila predivan novi svijet vina, koji je ovako opisala na svom blogu: „Vino je živo biće i ako ga bolje upoznate, život će vam dobiti sasvim novu kvalitetu. Neku malu kapljičnu esenciju koja se rotira unutar čaše, ali zaokruži vaš čitav svijet.“

 

 Iako je ekonomist marketinškog usmjerenja, Senkinom suprugu Sandru Petteneru glazba je na prvom mjestu, a vino dobro ide uz svirku i uživanje u glazbi. „Moja ideja vinskog bara bila je prvenstveno stvoriti mjesto dobre atmosfere, a za to je presudna glazba. Vinsku listu i tapase zaokružili smo dobrim jazzom i funkom, uz koje se ljudi mogu opustiti i uživati svim osjetilima. Ideja je bila promovirati istarske vinare uz istarsku glazbenu scenu, tako da vežemo vinske večeri uz glazbeni program i nastupe uživo. Od samog početka imali smo jasan koncept i inzistirali smo na edukacijama, kako nas samih tako i našeg osoblja. I supruga i ja smo sommelieri, a ja sam prošao i obuku za barmena, kao i dodatne edukacije o vođenju bara, a usto sam po struci ekonomist. Prije nego što bilo koga zaposlimo, obučimo ga o vinima i svim destilatima koje imamo u baru, a sve to zaokružimo posjetama vinarijama čija vina prodajemo“, istaknuo je Sandro Pettener.

 

 Kako to često biva, ideja o otvaranju bara rodila se iz puke želje za mjestom u gradu u koje bi i sami voljeli navratiti, nešto fino popiti i pojesti i pritom se dobro zabaviti uz dobru glazbu. Tako se uz odličnu ponudu istarskih vina, ginova, craft piva i likera, u Boci mogu prigristi slasni tapasi s istarskim pršutom, istarskom kobasicom od boškarina ili s tartufima, plate sireva s tartufima, ovčji sirevi, kravlji sirevi, morske plate i razne bruschette. S vremenom su shvatili da nisu jedini kojima je u Puli nedostajalo takvo jedno mjesto.

„Naši gosti nisu samo u prolazu, nego dolaze boraviti u ugodnom ambijentu i kušati vina iz naše regije koja možda sami ne bi imali priliku otkriti i probati. To je jedan ‘slow living’ koncept, ljudi se opuste, razgovaraju, slušaju dobru glazbu i zbog toga nam se vraćaju. Mislim da Puli općenito nedostaje takav koncept u kojem se na ugostiteljstvo ne gleda isključivo kao na sezonski prostor brze zarade namijenjen samo turistima. Na sadržaj se rijetko misli, više se pokušava ‘uloviti’ što ljudi žele. Mi smo išli obrnutim putem, nismo udovoljavali širokoj potražnji, nego smo ponudu suzili na lokalno ali kvalitetno“, rekao je Sandro Pettener.

U Boci se mogu prigristi slasni tapasi s istarskim pršutom, istarskom kobasicom od boškarina ili s tartufima, plate sireva s tartufima, morske plate, bruschette…

 Bogati glazbeni program, koji nije stao ni u vrijeme pandemije, privukao je mnogobrojne goste koji su se prepoznali u tom urbanom konceptu. Svaki dan posvećen je nekom glazbenom žanru. Iz Boce se mogu čuti ritmovi flamenca, latino glazbe, jazza, funka i čestih nastupa uživo, uglavnom akademskih jazz glazbenika, što uz čašu finog domaćeg vina i domaću spizu stvara iznimno ugodnu atmosferu. Unatoč velikom zadovoljstvu koje im bar donosi, odluke gradskih vlasti, koje im nikako ne idu na ruku, polako ubijaju početni entuzijazam.

„Iako žara za ovaj posao imamo, sve teže se nosimo s izazovima gradskih odluka i uprave koja svake godine donosi nove odredbe. Mogli bismo reći da smo svake godine u novom izazovu i osmišljavanju kako preživjeti. U jednu ruku ne želimo odstupiti od kvalitete koju smo započeli i na kojoj ustrajemo, ali s druge strane, nemoćni smo, evo, trenutno smo informirani da je gradska vlast odlučila da vinske bačve nisu primjerene za opremu terase. Dakle, vinski bar ne smije imati bačve na svojoj terasi pa se pitamo kako jedan grad na Mediteranu donese odluku da više ne želi izgledati mediteranski, nego želi unificirati izgled restorana, bara i slastičarnice da svi izgledaju jednako, što je apsurdno“, ogorčena je Senka Suman Pettener.

 

„Dodala bih da živimo u jednoj divnoj vinorodnoj regiji u kojoj postoje jako marljivi i vrijedni ljudi koji započinju taj proces, godinama ulažu svoje znanje, znoj i trud da bi se jedna vinska boca proizvela, a mi smo onda ona zadnja karika u tom lancu, dakle, onaj finalni topos na kojem završava cijeli proces, gdje se sažima i prožima cijela priča o nastanku vina“, naglasila je Senka Suman Pettener te pojasnila filozofiju njihova poduzetništva:

„Mi prezentiramo našu tradiciju drugim kulturama. Pritom mislim na strane goste, gdje smo onda svi sljubljeni u jedno kulturno jedinstvo. Možda je to pomalo filozofski i poetski rečeno, jer ipak sam ja profesorica filozofije, ali moram citirati Bellu Hamvasa koji je u svojoj knjizi o vinu napisao: ‘Vino nas vraća u iskonski život i pokazuje nam kamo ćemo prispjeti na kraju svjetskog blagdana.’“

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.