Glazbeni festival Riječkog simfonijskog orkestra na Trgu Riječke rezolucije

Autor:

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Nakon iznimno uspješnih koncertnih izvedbi i oduševljene publike u pulskoj Areni, Riječki simfonijski orkestar i njihov šef-dirigent Valentin Egel, uz sudjelovanje opernih solistica i solista te ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca, na posebno glazbeno putovanje pod otvorenim nebom vode i svoju riječku publiku.

Tri koncerta Festivala Riječkog simfonijskog orkestra na Trgu Riječke rezolucije, 16., 21. i 23. srpnja, donose neke od najljepših i najpopularnijih stranica orkestralne i operne literature uz vrhunsko muziciranje i maestralne vokalne izvedbe.

Simfonija iz Novoga svijeta, Rapsodija u plavom, Bolero (16. srpnja)

Festival u petak, 16. srpnja u 21 sat otvara koncert „Simfonija iz Novoga svijeta, Rapsodija u plavom, Bolero“.

Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije je i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju čiji je uspjeh bio senzacionalan.

I nakon pauze publika će ostati u glazbenoj Americi jer slijedi „Rapsodija u plavom“, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će biti mladi, iznimno talentirani Viktor Čižić koji je svoj talent već potvrdio na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Treće djelo na programu također je jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na Trgu Riječke rezolucije, uz „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Osmero izvođača koji će u zadanom ritmu, na granici mogućeg, plesati na malom trampolinu, čime redovno zadivljuju publiku su Marta Kanazir, Laura Orlić, Ksenija Krutova, Maria Mattaranz de las Heras, Soyoka Iwata, Michele Pastorini, Carlos Huerta Pardo i Nicola Prato.

Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero (21. srpnja)

Dok prvi donosi melodije uglavnom iz Amerike, koncert „Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero“ u srijedu, 21. srpnja, povest će publiku na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.

Koncert će otvoriti „Šeherezada“, simfonijska suita koja zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, publika će moći doživjeti priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

Nakon pauze slijedi uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.

I drugi će koncert Festivala na Trgu Riječke rezolucije zaključiti Ravel i „Bolero“ uz zadivljujući ples na trampolinima.

Opera Gala (23. srpnja)

A Festival će zaključiti koncert „Opera Gala“ u petak, 23. srpnja ,koji na Trg Riječke rezolucije dovodi plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Mascagnija, Masseneta, Bizeta, Offenbacha…
Izvedbom će ponovno ravnati virtuozni, energični mladi maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, mezzosopran, Kristina Kolar, sopran, Michaela Selinger, mezzosopran, Anamarija Knego, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, Domagoj Dorotić, tenor, Robert Kolar, bariton, Luka Ortar, bas, Vanja Zelčić, sopran i Ivan Šimatović, bariton te prostor riječkog Trga ispuniti neprolaznom ljepotom bezvremenskih oprenih arija.

Kako bi se omogućio veći broj posjetitelja na malom prostoru Trga Riječke rezolucije sva će tri koncerta biti Covid-safe odnosno uz obavezno predočenje Covid potvrde.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.