GLAZBENE RECENZIJE: Pastele, Alive, Pseća plaža

Pastele „The Shape of Lounge to Come“ (vlastito online izdanje): Impresivno ambijentalno djelo

Ima tih nekih glazbenika koji uživaju u stvaranju glazbe i nije im uopće važno hoće li to netko čuti ili ne. Rade je iz vlastitog zadovoljstva i ne pomišljajući na ikakve kompromise. Takva jedna trojka u sastavu Luka Čapeta (ON, Nemanja, Truth Tribe, Krv u stolici, Milk, Mary May), Luka Šipetić (NLV, Paralele, Nemanja) i Jerko Jurin (Auguste, Šumovi protiv valova) okupila se, po svemu sudeći, na nekom svom prijateljsko-umjetničkom sessionu i pod imenom Pastele snimila album „The Shape of Lounge to Come“. Album je objavljen na Bandcampu krajem prošle godine, no gotovo nitko nije čuo ni za njih ni za album niti su se oni iole potrudili da to dođe do nešto šire publike ili barem novinara i glazbenih kritičara koji prate hrvatsku nezavisnu scenu. A riječ je o fenomenalnom ambijentalnom instrumentalnom albumu dostojnom etikete Ninja Tune s početka 90-ih i najbolje ambijentalne glazbe koja se u to vrijeme pojavila. Pastele nisu trip hop, ali su njih trojica dovoljno hrabro iskoračila i stvorila prekrasno instrumentalno djelo ispunjeno impresivnim aranžmanima, predivnim skladbama i majstorskim muziciranjem. Suvremeno, skladateljski hrabro i impresivno, ofarbano specifičnim producentskim zahvatima uz finu dozu elektronike i popratnih zvukova te repetitivnih, mantričkih rifova. Oni su taj svoj specifičan zvuk nazvali „futuristic lounge“ i zapravo je riječ o jednom od najboljih autorskih albuma objavljenih prošle godine u Hrvatskoj koji je potpuno nezasluženo ostao u sjeni.

Alive „Young“ (vlastito online izdanje): Fenomenalna samozatajna pop grupa iz Velike Gorice

Trio iz Velike Gorice nemaštovitog naziva Alive (jer se tako zove barem jedna rock grupa u svakoj zemlji na svijetu), prošle je godine objavio EP pod nazivom „Young“ koji je, kao i u slučaju grupe Pastele, ostao potpuno u sjeni medija i svih koji se trude pratiti hrvatsku nezavisnu scenu. Zašto? Znaju samo oni. Naime, riječ je o izuzetno pitkom i radiofoničnom EP-ju s pjesmama koje svojom kvalitetom komotno mogu parirati američkim i engleskim popularnim rock grupama koje su zauzele mjesto na svjetskim top ljestvicama. Taj njihov indie funk pop zvuk daje im specifičan status na hrvatskoj sceni jer gotovo da nemaju konkurenciju. Imaju odličan vokal, razrađene aranžmane i skladbe s glavom i repom koje kao da nisu nastale u Hrvatskoj već na nekom sessionu BBC Radija. Doista je pitanje zašto nisu ama baš ništa napravili za promociju i barem na adrese desetak glazbenih kritičara i glazbenih portala poslali link na svoj EP, jer doista je riječ o izvanserijskom ostvarenju za hrvatske prilike. Da je stanje na hrvatskim radiostanicama normalno i da tamo rade glazbeni urednici koji prate scenu i znaju sami procijeniti što valja a što ne, Zvonimir Horvat, Hrvoje Pikl i Alen Mujkić, koji čine grupu Alive, bili bi velike zvijezde u Hrvatskoj, ali i znatno šire ako bi se netko ozbiljno pobrinuo za njihovu promociju. Odličan EP kojem samo treba bolja produkcija i doista je prava šteta što te pjesme nisu prisutne u hrvatskom radijskom eteru.

Pseća plaža „Nijanse“ (vlastito online izdanje): Nezrelo i nedorečeno

Pseća plaža je grupa koja djeluje već četiri godine tijekom kojih su objavili dva albuma i krajem prošle godine ovaj EP. Nije da su do sada ostavili neki trag ili privukli posebnu pažnju, i to vjerojatno s razlogom. Pjevač grupe Erol ničim ne daje do znanja da je pjevač jedne grupe, već slučajni muzičar kojega je zapalo pjevanje koje mu baš i ne stoji, dok ostatak grupe Karlo Lugarić (gitara), Matej Perić (bubnjevi i perkusije), Leo Beslać (klavijature, sintesajzeri i orgulje) i Branimir Štivić (bas gitara, sintesajzeri i dizajn zvuka) nudi glazbu koju je teško okarakterizirati i staviti u neku ladicu, a teško ju je i pohvaliti. Poput nekog školskog showa s muzičarima koji nesumnjivo barataju svojim instrumentima, ali bez vidljiva vodstva i zacrtana puta. Nedefinirano, nedorečeno i pomalo dječački nezrelo. Ako je njima za zabavu, onda neka se nastavljaju zabavljati i uživati u tome, ali možda bolje da su tu svoju zabavu zadržali za sebe. Potpuno neinventivno i dosadno.

Komentiraj