HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

GLAVAŠ “Glasovat ću za Istanbulsku, bez ikakvih uvjeta”

Kako donosi Jutarnji list, premijer Plenković ima još jedan glas za ratifikaciju Istanbulske konvencije i to od neočekivanog saveznika, saborskog zastupnika i predsjednika HDSSB-a Branimira Glavaša.

“Podržat ćemo konvenciju bez ikakvih uvjeta, odnosno bez obzira hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne. Hrvatska je sekularna država i HDSSB želi da i u budućnosti ostane sekularna država. Jasna, precizna i nedvojbena odvojenost crkve od države je regulirana Ustavom. Zalažemo se da te vrijednosti ostanu trajno zabilježene u hrvatskom Ustavu te da se hrvatski građani i pojedine institucije pridržavaju te ustavne odredbe” poručio je Glavaš.

“Nakon ratificiranja konvencije postoji mogućnost traženja odgode izvršavanja određenih obveza u trajanju od pet godina, što se prije svega odnosi na financijske obveze, koje će proizaći iz usvajanja Konvencije, pa država može dobiti odgodu od pet godina, a Konvencija ostavlja mogućnost i daljnje prolongacije za dodatnih 5 godina. Radi se o deset godina mogućnosti da se neke stvari prolongiraju. Ako se pokažu negativni efekti Konvencije na hrvatsko društvo i državu, Hrvatski sabor ima mogućnost u idućih 10 godina povući svoj potpis i suglasnost na Istanbulsku konvenciju. Stoga ne vidim niti jedan razlog da se Istanbulska konvencija ne ratificira idućih dana ili tjedana, a HDSSB će sa svojim jednim glasom dati doprinos u ratificiranju”, zaključio je Glavaš, dodavši da „pojedinci Konvenciju pokušavaju instrumentalizirati radi političkih obračuna i sukoba s pojedinim ljudima ili političkim opcijama.“

Komentiraj