GLASNOGOVORNIK HAŠKOG SUDA “Praljkovo tijelo ostaje do okončanja istrage”

EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Glasnogovrnik Haškog suda Nenad Golčevski u ponedjeljak je za N1 televiziju izjavio kako će tijelo Slobodana Praljka, koji je prošlog tjedna izvršio samoubojstvo popivši otrov u sudnici, u Hrvatsku biti vraćeno nakon što završi istraga, te dodao da Haški sud do sada nije imao praksu prenošenja tijela u tajnosti.

Golčevski je objasnio kako je Praljku prva pomoć pružena odmah nakon što je popio cijanid, a vrlo brzo je pozvana i hitna medicinska pomoć. Upitan zašto je Hitnoj trebalo pola sata da dođe do zgrade suda, Golčevski kaže da će na to pitanje odgovor dati istraga, koja će započeti ovaj tjedan, a vodit će je sudac Hassan B. Jallow.

U fokusu istrage, kaže, biti će unutrašnji rad suda. “Preispitat će se procedure, postupke i prakse vezane uz sve relevantne elemente sigurnosti i ostalo vezano uz pojavljivanje u sudnici, provjerit će se jesu li bile poštivane sve sigurnosne procedure, nezavisni panel eksperata će to voditi, a na Sudu je da pružimo suradnju jer je i u našem interesu da se vidi je li bilo propusta”, rekao je Golčevski, dodajući da će se istra baviti i time je li u sudnici bilo dovoljno zaštitara.

Glasnogovornik haškog suda naglasio je i kako je samoubojstvo Praljka ‘težak ekstreman događaj’. “Izuzetno nam je teško palo da se nešto tako dogodilo na posljednji dan, to je i osobna tragedija, zasjenilo je izricanje presude, vjerujemo da je to još jedna bora na licu Tribunala, ali vjerujemo i da je ono što je radio Sud veće i da će imati utjecaja bez obzira na ovaj događaj”, poručio je Golčevski.

Komentiraj