Glasnogovornik EK-a: ‘Grčka je suočena s dosad najvećim požarom u Europskoj uniji’

Autor:

epa10823224 A firefighting helicopter drops water during efforts to put out wildfire in the area of Leptokarya, Evros, northern Greece, 26 August 2023 (issued 27 August 2023). According to the Fire Department, the main front of the Evros fire is located in the area of Leptokarya, while flare-ups occurred during the night in Dadia. Strong ground firefighting forces, along with volunteer firefighters and forces of the Armed Forces are participating in the operation in Evros, assisted by four aircraft and three helicopters.  EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

Grčka je suočena s “najvećim dosad zabilježenim požarom na području Europske unije”, rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije, istaknuvši da 27 članica EU-a trenutačno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih europskih snaga kako bi joj pomoglo. 

U pomoć Grčkoj poslano je jedanaest zrakoplova i jedan helikopter iz europske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Onamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a Balazs Ujvari.

Grčki se vatrogasci već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Vatra, koja se proteže frontom od gotovo 10 kilometara, “još uvijek je izvan kontrole”, rekao je jedan od vatrogasnih glasnogovornika AFP-u.

Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama.

EU raspolaže flotom od 24 zrakoplova i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama.

Europska unija radi na stvaranju autonomne zračne flote koji sama financira, a čini je 12 zrakoplova koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, “požari sve razorniji”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.