Gitara koju je Cobain razbio na pozornici prodana za gotovo 600 tisuća dolara

Autor:

PROMO

Gitara koju je frontmen Nirvane Kurt Cobain razbio na pozornici prodana je za gotovo 600 tisuća dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća. 

Kuća Julien’s Auctions očekivala je da će za instrument dobiti deset puta manje.

Gitara je na kraju na dražbi u Hard Rock Cafeu u New Yorku prodana za točno 595 tisuća dolara, što je aukcijska kuća proglasila „nevjerojatnim”.

Crni Fender Stratocaster ponovno je sastavljen, no na njemu se više ne može svirati.

Na gitari su potpisi trojice članova kultnog grunge sastava: Cobaina, basista Krista Novoselića te bubnjara Davea Grohla.

Na gitari su i dalje vidljive pukotine koje je Cobain napravio, rekao je za agenciju France Presse Kody Frederick iz Julien’s Auctionsa.

“Kada je bio na pozornici i svirao, Kurt Cobain je bio stroj. Bio je ljut i to se osjetilo. Posebno po načinu na koji je postupao sa svojim instrumentima”, kazao je u svibnju.

Frederick smatra kako oštećena gitara simbolizira „oštećenog glazbenika” i to „sirovo i burno vrijeme” u glazbi.

Nirvana je osnovana krajem osamdesetih u sjeverozapadnoj američkoj saveznoj državi Washington. Grupa stječe širu slavu 1991. godine objavom drugog albuma „Nevermind” koji je prodan u više od 30 milijuna primjeraka.

Frontmen grupe postao je plavokosi idol i glas nove generacije, no tijekom života borio se protiv ovisnosti i zdravstvenih problema.

Počinio je samoubojstvo u Seattleu u travnju 1994., u dobi od 27 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.