Giorgia Meloni u Beogradu, založila se za proširenje EU-a i obećala potporu Srbiji

Autor:

epa11008917 Serbian President Aleksandar Vucic (R) and Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) pose for a photo before their meeting in Belgrade, Serbia, 03 December 2023. The Italian prime minister is on an official visit to Serbia.  EPA/ANDREJ CUKIC

EPA/ANDREJ CUKIC

Italija će i dalje biti među prvim zemljama koje se zalažu za proširenje Europske unije i podržavat će Srbiju na putu ka Europi, poručila je u nedjelju u Beogradu talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Predsjednica talijanske vlade doputovala je danas u svoj prvi službeni posjet Srbiji otkad je postala premijerkom, a uz najviše državne počasti dočekao ju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Italiji je bitno da Zapadni Balkan uđe u europsku obitelj”, rekla je Meloni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s Vučićem u četiri oka i poručila da će “Italija biti uz Srbiju na putu ka Europi”.

“Ono što europske institucije trebaju učiniti je ozbiljan i brz proces kako bi bilo zajamčeno da dođe do ujedinjenja cijele Europe”, ocijenila je Meloni.

Italija se zalaže za proširenje EU-a i “ponovno ujedinjenje Europe”, dodala je talijanska premijerka istaknuvši važnost odnosa Italije i Srbije koji se, uvjerena je, “mogu i dodatno razvijati” jer Srbija ima “strateški značaj” za njezinu zemlju.

EPA/ANDREJ CUKIC

“Predsjednik Vučić zna da može računati na našu podršku kako bismo ubrzali taj proces približavanja Europskoj uniji“, rekla je Meloni.

Ona je ukazala na uspješan međuvladin dijalog Rima i Beograda i značajnu trgovinsku razmjenu, ustvrdivši da “zajednička budućnost Srbije i Italije obećava”.

Meloni je, naglasivši da se Italija bori protiv ilegalnih migracija, zahvalila Beogradu “na svim naporima” koje ulaže na tom polju.

Vučićeva je ocjena da “Italija objektivno i suštinski” pristupa rješavanju problema u regiji i da dvije zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose, uz robnu razmjenu od 4,6 milijardi eura.

On je zahvalio talijanskoj premijerki “jer je uvijek željela” čuti mišljenje službenog Beograda, a da pritom “nije imala jednostran pristup problemima u regiji”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.