“Genocid onda, genocid sada”, propalestinski prosvjednici upali na paradu u New Yorku

Autor:

Screenshot X

Propalestinski prosvjednici prekinuli su nakratko tradicionalnu paradu robnih kuća Macy na Dan zahvalnosti koji ove godine protječe uz pojačane mjere sigurnosti i napetosti zbog sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

Rat na Bliskom istoku potaknuo je dužnosnike da poduzmu dodatne mjere opreza u zračnim lukama i trgovačkim centrima diljem Sjedinjenih Država te duž rute u New York kojom tradicionalno prolazi parada u organizaciji lanca robnih kuća.

Skupina od oko 20 propalestinskih prosvjednika zaustavila je paradu na nekoliko minuta. Mnogi od njih nosili su majice s natpisom “zaustavite genocid” i transparente na kojem je pisalo “sloboda Palestini” i “genocid onda, genocid sada”.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, upitan o prosvjedima koji bi se mogli odvijati tijekom parade, rekao je novinarima da grad poštuje pravo na slobodu govora, ali da neće tolerirati bilo kakvo ometanje.

Prosvjednici su nosili natpise s porukama “kolonijalizam”, “militarizam”, “etničko čišćenje” i prolijevali su lažnu krv jedni na druge, pokazuju video snimke.

Neki su nosili natpis “Sloboda za Palestinu i planet”.

Policajci su intervenirali i udaljili prosvjednike s Macyjeve parade.

Dan zahvalnosti karakterizira okupljanje obitelji i prijatelja na večeri s puricom te gledanje parade i američkog nogometa na televiziji. Riječ je o najintenzivnijem tjednu u godini za putovanja i početak sezone blagdanske kupovine na Crni petak, dan nakon Dana zahvalnosti.

Ove se godine praznik održava u vrijeme rata koji je potaknuo val antisemitizma i islamofobije u Sjedinjenim Državama. FBI je upozorio Kongres da je opasnost od terorističkih napada najveća u desetljeću.

Predsjednik Joe Biden pozvao je na nacionalno jedinstvo i pristojnost u razgovoru s televizijom NBC tijekom praćenja parade.

“Možemo imati različita politička stajališta, ali bismo se trebali usredotočiti na rješavanje vlastitih problema”, rekao je Biden.

Dan zahvalnosti kao službeni praznik datira iz 1863. godine kada je predsjednik Abraham Lincoln posljednji četvrtak u studenom proglasio danom zahvaljivanja.

Američki školarci uče da korijeni praznika sežu do hodočasnika koji su se nastanili u današnjem Massachusettsu u Plymouth Rocku. Godine 1620. došljaci su slavili jesensku žetvu s domorodačkim narodom Wampanoag. Za mnoge Indijance, međutim, Dan zahvalnosti je dan mračnog sjećanja na genocid koji je uslijedio.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

zlatko.piljak

prije 3 mjeseca

svi ti čađavci vole jasle amerike