Genetska analiza znanstvenika: Pandemija koronavirusa umalo se nije ni dogodila

Rezultati nove genetske analize pokazuje da se pandemija koronavirusa umalo nije ni dogodila, objavio je CNN.

Istraživači koji pokušavaju odgonetnuti kada i kako se virus prvi put pojavio u Kini, došli su do računice da se nulti pacijent vjerojatno zarazio u listopadu 2019. godine. Daljnje istraživanje pokazalo je i da do pandemije skoro nije ni došlo. Loša sreća i uvjeti na tržnici Huanan u Wuhanu – mjestu gdje je, kako se čini, počela pandemija – dali su virusu prednost koja mu je trebala da ‘eksplodira’ diljem svijeta, izvijestili su u časopisu Science istraživači.

“Bila je to savršena oluja. Da su stvari bile samo malo drugačije, da je ta prva osoba koja je donijela virus na Huanan tržnicu odlučila ne otići na tržnicu taj dan ili da je čak bila prebolesna, do masovne zaraze vjerojatno ne bi ni došlo”, rekao je profesor evolucionarne biologije na sveučilištu u Arizoni Michael Worobey.

Istraživački tim analizirao je molekularne podatke o mutacijama virusa kako bi izračunali koliko je dugo virus prisutan, a izradili su i računalne modele i simulacije kojima su prikazali kako se vjerojatno virus širio. Joel Wertheim, s Odjela za infektivne bolesti i globalno javno zdravstvo na sveučilištu u Kaliforniji, kaže da su znanstvenici koristili tri ključne informacije – detaljnu analizu načina na koji se virus SARS-CoV-2 širio prije lockdowna u Wuhanu, podatke o genetskoj različitosti virusa u Kini i izvješća o prvim slučajevima zaraze. Analizom su, kaže Wertheim, došli do zaključka da je virus kružio provincijom Hubei sredinom listopada 2019. godine.

Dokazi pokazuju da virus prije tog datuma nije ni mogao cirkulirati. “Bilo je izvješća iz Italija i drugih europskih zemalja o tome da je tamo bilo slučajeva i prije listopada. No, studija pokazuje da je samo desetak ljudi zaraženo između listopada i prosinca”, kazao je Worobey.

No, studija ne pokazuje koja je životinja bila mogući izvor zaraze. Genetski dokazi pokazuju da šišmiši nose sličan, srodni virus, ali da je moguće i da je neka podvrsta životinje vjerojatno bila zaražena te je prenijela virus ljudima.

Prema podacima Johns Hopkinsa, zabilježeno je vie od 121 milijun slučajeva te više od 2,7 milijuna smrtnih slučajeva. Dosad su najteže pogođene bile SAD s blizu 30 milijuna dijagnosticiranih slučajeva u gotovo 540 tisuća preminulih.

Komentiraj