Futuristički izložbeni spektakl o Nikoli Tesli u ‘Džamiji’

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Multimedijski izložbeni projekt “Nikola Tesla – Mind from the Future”, najavljen kao futuristički spektakl koji će od 25. studenog do 20. ožujka iduće godine biti postavljen u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, donosi životnu priču o jednom od najvećih svjetskih izumitelja.

Popularna ‘Džamija” za izložbu je preuređena do neprepoznatljivosti, svaki centimetar njezina središnjeg izložbenog prostora, od poda do stropa, postao je jedinstven Teslin svijet, predstavljen kao nikada do sada.

Umjesto uobičajenog nizanja izuma i faktografskih podataka, izložba posjetitelje vodi kroz život slavnog vizionara i humanista, uz pomoć svega onoga čega ne bi bilo da nije bilo Tesle – video projekcija,  računalnih igara, svjetlosnih instalacija, holograma.

Za takav je pristup zaslužna autorica izložbe, umjetnica i povjesničarka umjetnosti Helena Bulaja Madunić, te skupina međunarodnih i domaćih umjetnika koji, u Teslinom duhu, na najbolji način spajaju znanost i umjetnost, film, animaciju, video umjetnost, skulpturu, instalaciju, sliku i tehničke inovacije.

Bulaja Madunić kaže kako je htjela staviti naglasak na inače marginaliziranu perspektivu Tesle kao čovjeka koji je, da bi upogonio svoje znanstvene zaključke i prodao svoje patente, zaista spojio umjetnost i znanost u funkcionalnu cjelinu.

“Moja je želja bila prikazati Teslu na specifičan način, prateći refleksije njegovih ostvarenja. Kada bi on napravio jedan korak dogodilo se sto koraka. Da nije bilo njega ne bi bilo ni New Yorka kakvog obožavamo”, rekla je Bulaja, provevši  u srijedu navečer novinare po izložbi.

Izložba prikazuje Teslin život od rođenja sve do današnjih refleksija njegova rada, a osnovna biografska linija  proširena je njegovim promišljanjima umjetnosti i filozofije, koji su mu bili neiscrpan izvor nadahnuća.

Postav se sastoji od tri dijela, a kružni prostor galerije postao je Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi njegovi i naši suvremenici.

Krosmedijski dokumentarni film “Mehaničke figure – inspirirani Teslom” autorice Helene Bulaje Madunić u galeriji Prsten se rastvara u prostornu galerijsku instalaciju kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um, od rodnih Smiljana i školovanja do odlaska u Europu i New York.

U galeriji PM isto je djelo, predstavljeno diljem svijeta u proteklih jedanaest godina, prikazano kroz galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti poput Marine Abramović, Lori Anderson i Terryja Gilliama koji govore o Tesli.

Po Bulajinim riječima, razgovori koje je napravila s tim umjetnicima pokazuju da Tesla nije zaboravljen, kako se to znalo govoriti za njega, već je ‘underground hero’ koji je inspirirao mnoge avangardne umjetnike današnjice.

Središnji prostor, galerija Bačva, predstavlja za izložbu nastala djela suvremenih hrvatskih umjetnika različitih generacija nadahnutih Teslom, među kojima su Ida Blažičko, Vitar Drinković, Nikola Vudrag, Pero Jelisić, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar i Janko Ivčić, Alana Kajfež, Mile Blažević i Ivan Kujundžić.

Krešimir Renzo Prosoli iz agencije Real grupa, s kojom je Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti realiziralo izložbu,  smatra da ona ima veliki svjetski potencijal, pa će gostovati u gradovima u kojima je Tesla živio i radio,  New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti.

Kao  vrhunac te putujuće izložbe najavljen je  EXPO u Dubai 2020. godine, kojemu će u fokusu biti ljudska genijalnost.

“Želimo promovirati Nikolu Teslu kao kulturnu baštinu i Hrvatsku kao zemlju koja koja osim prirodnih ljepota ima znanje i inovativnost”, istaknuo je.

Ravnateljica HDLU-a, Ivana Andabaka je rekla kako je izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future”, dosad najsloženija izložba ostvarena u galerijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

“Iako je Tesla često bio portretiran kao izvanredan znanstvenik, ova izložba daje drugačiju sliku i prikazuje svu slojevitost njegova lika i djela, slaveći genijalnost i kreativnost koji su snažni pokretači napretka”, napomenula je.

Andabaka smatra kako je ona i  dobar primjer suradnje javnog i privatnog sektora u projektima važnima za Hrvatsku, te odlična uvertira u 150. godišnjicu HDLU-a  i 80. godišnjicu izgradnje Doma HDLU, poznatog i kao Meštrovićev paviljon.

Osim što su se družili, a Meštrović je napravio i Teslinu bistu, njih dvojicu povezuje i životni put. “Obojica su bili siromašni dječaci iz ruralnih krajeva koji su uspjeli u svijetu, pa izložba ima i važnu poruku koja budi nadu i optimizam za sve one genijalne umove među nama kojima možda danas treba podrška”, rekla je.

Komentiraj