Fuchs: “Zatvaranje škola bila bi najskuplja mjera”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u utorak je, na sastanku vladinh predstavnika sa županima, iznio nove informacije o stanju u školama po županijama, ocijenivši da bi zatvaranje škola za društvo bila najskuplja mjera.

“U Ministarstvu sigurno nemamo nikakvog interesa da ne pošaljemo ili pošaljemo škole na online varijantu, odnosno da ih zatvorimo. Jednako tako, isključivo imamo na umu da bez obzira na to što se čini da je zatvaranje škola najjeftinija i najlakša mjera, ona je dugoročno gledano najskuplja mjera za društvo u cjelini, koja se teško može kompenzirati”, rekao je Fuchs na sastanku.

Prema najnovijim podacima, dodao je ministar, s jučerašnjim danom, po modelu nastave A (u školi) radi 783 škola, odnosno 57,57 posto. Po mješovitom modelu B rade 72 škole, odnosno 5,3 posto, dok po modelu C (online) radi 116 škola, odnosno 8,53 posto.

“Dakle online nastava ili kompletno zatvaranje škola u Hrvatskoj funkcionira praktički od početka i sukladno situacijama u pojedinim županijama. U startu smo imali mali broj, ali se sad nešto povećava”, istaknuo je ministar.

U kombinaciji modela rade škole gdje se nastava izvodi licem u lice, ali zbog izolacije su određeni razredi na online nastavi. Tako po kombinaciji A i B modela radi 86 škola, odnosno 6,32 posto, po kombinaciji A i C radi 301 škola, što je 22,13 posto, dok po kombinaciji B i C rade dvije škole.

U ovom trenutku je 1886 Covid pozitivnih učenika, a u samoizolaciji ih je 11588. Djelatnika je pozitivno 765, a 628 ih je u samoizolaciji.

Ukupan broj zaraženih učenika po županijama pokazuje da su Međimurska (392 učenika, 3,02 posto), Varaždinska (494 učenika, 2,49 posto), Splitsko-dalmatinska (1098 učenika, 2,05 posto), Primorsko-goranska (566 učenika, 2 posto) te Grad Zagreb (1922 učenika, 1,95 posto) najpogođenije, što prati i odnos zaraze u populaciji po županijama.

“Svi smo pod teškim pritiscima. Moramo izdržati pritiske – od medija do nekih skupina, koje se protive i najmanjim mjerama, pa do toga da bi netko uopće zatvorio sve škole na godinu dana”, naglasio je ministar Fuchs. “Da osobno vidim da je to dobro ili da postoje neke opasnosti, sigurno ne bih dozvolio da moji unuci idu u školu”, poručio je.

Komentiraj