Fuchs: “Sve je spremno, upute su poslane i škole su pripremljene na novu školsku godinu”

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, i ove godine s aktualnim epidemiološkim mjerama, a o svemu je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sindikati kažu da se uvijek u zadnji tren donose upute i mjere, na što ministar odgovara da su isto govorili i prošle godine pa je ona prošla bez problema.

“Sve je spremno, upute su poslane, škole su pripremljene. Razgovaralo se sa svim ravnateljima svih škola u RH. U kontaktu smo kontinuirano. Mjere ne bi ni bilo pametno objaviti mjesec ili dva ranije kada ne znate u kojem će se smjeru pandemija razviti”, komentirao je ministar Radovan Fuchs.

O zaštitnim maskama

“Nose se u slučajevima kada nije moguće održati razmak. Ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi. U hodnicima i prijevozima maske se moraju nositi. Cijepljeni profesori na predavanjima ne trebaju nositi maske, dok necijepljeni trebaju”, rekao je ministar Fuchs u Dnevniku N1 televizije.

Što se tiče malog broja cijepljenih među učiteljima i profesorima, kojih je oko 58 psoto, ministar je istaknuo kako je u visokom obrazovanju cijepljeno njih 71 posto. “Ljudi koji se bave znanošću očito više vjeruju u znanost”, rekao je, dodavši kako su gimnazijski profesori na 61 posto.

Covid-potvrde za roditelje na roditeljskim sastancima ipak neće biti obavezne. “U uputama stoji da će se roditeljski sastanci opdržavati uživo, i ako ravnatelj želi, može zatražiti da sudjeluju samo oni roditelji koji imaju covid-potvrdu”, pojasnio je Fuchs.

Na pitanje ne radi li se o prebacivanju odgovornosti na ravnatelje, ministar odgovara: “Znamo u kojoj školi se koliko djelatnika cijepilo, a koliko nije. Ono što ne znamo – ne znamo imenom i prezimenom. Taj podatak možemo komunicirati ravnatelju i sve ostalo bi bilo zadiranje u privatnost”, rekao je pa dodao kako vjeruje da su djelatnici predani svom radu i da će se pridržavati preporuka te da, ako profesor nije cijepljen, predavat će s maskom.

Istaknuo je da se cijelo vrijeme radi na uvođenju reformskih procesa u škole. “Ove godine će svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, pohađati nastavu s novim kurikulumom. Zato smo i osigurali visoka sredstva unutar plana za obnovu i oporavak, što nam omogućuje da će sve škole u RH raditi u jednoj smjeni. Plan je izgradnja škola u kojima će djeca boraviti od 8 ujutro do 15 popodne, a po potrebi i do 17 sati te bi svaka škola trebala imati školsku kuhinju i tople obroke”, naveo je ministar Fuchs.

 

 

Komentiraj