Fuchs komentirao poruke s prosvjeda pa poručio: Mislim da nema razloga za štrajk

Autor:

8.2.2024., Zagreb - 283. sjednica vlade RH. Izjave Radovana Fuchsa. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je poruke s današnjeg prosvjeda, između ostalog, da se obrazovanje ne cijeni, da vlada antiintelektualna klima, da su spremni na štrajk te da bi trebao podnijeti ostavku. Rekao je da ne razumije što je to moglo bolje kad sindikat Preporod nije dostavio nikakve konkretne prijedloge kako bi koeficijenti trebali izgledati.

“Za to je dosad služila cijela konzultacija, cijela javna rasprava. Dakle, ono što smo dobili od Preporoda, je jedan uradak, od stranicu i pol, dvije, u kojoj se ne predlaže nikakva korekcija u odnosu na postojeće sindikate. Neki sindikati su poslali konkretne prijedloge. Mi analiziramo i nakon što završimo analizu vidjet ćemo i hoćemo li korigirati određene koeficijente. Ima naravno jako dobrih, utemeljenih prijedloga. Pogledat ćemo točno možemo li neke koeficijente nešto malo više dignuti ili nešto korigirati, ali ne bih sada izlazio s konkretnim brojevima”, istaknuo je Fuchs u razgovoru za HRT.

Na pitanje ima li prostora za takav razgovor rekao je kako nikad nije odbacivao mogućnost razgovora. No dodao je kako se ne rade pregovori oko kolektivnog ili temeljnog ugovora. “U ovom slučaju Vlada je izradila jedan ukupni prijedlog svih povećanja koeficijenata, promjenu načina financiranja i stavili smo to svima na raspolaganje da vide i da nam eventualno vrate s prijedlozima i to upravo je sad ta faza”, pojasnio je.

Dodao je kako će vrlo brzo razmotriti te primjedbe i dati finalni odgovor. “Treba istaknuti je da u ovoj cijeloj diskusiji u javnosti, konkretno i na  današnjem prosvjedu, nije našao niti jedan plakat na kojem se sugerira koliki bi koeficijent trebao biti”, rekao je Fuchs.

Na opasku da se vidi nezadovoljstvo statusom obrazovanja i znanosti ministar je postavio pitanje i dao odgovor. “Statusom obrazovanja se stvorilo nezadovoljstvo na koji način?. Na način da je Vlada permanentno u ove četiri godine povećavala plaće i onda kad su drugim sektorima plaće padale za vrijeme COVID-a. Sjetimo se toga. U ovom trenutku se radi o jednokratnom najvećem povećanju plaća do sada i mislim da je vrijedno istaknuti konkretno reći u iznosima, u eurima, koliko plaće rastu u pojedinim kategorijama”, naglasio je ministar Fuchs.

Nastavnici na prosvjedu na Markovu trgu zatražili Fuchsovu ostavku: ‘No pasarán!’

‘Nema razloga za štrajk’

Komentirajući primjedbu prosvjednika da nema dovoljno jasne razlike između onih s višim obrazovanjem i između onih s nižim obrazovanjem, i s onima s malo staža i s onima s puno staža. ministar Fuchs je rekao kako misli da je distinkcija napravljena vrlo korektno.

“Vrlo su pomno studirane i predložene te razlike. Jedan od zahtjeva sindikata visokog školstva upravo je bio da se smanje razlike između doktoranada, odnosno onih koji su doktorirali i docenata. To je ugrađeno u ovu odredbu. Nakon što je to napravljeno u jednom trenutku kada se s njima razgovaralo, sada se izlazi s drugim ili nekim trećim prijedlozima. Sve skupa još gledamo. Bitna stvar je koliko ti iznosi u stvari ljudima znači u plaćama i koliko će oni dobiti novca, a ne koliki je koeficijent onoga iz nekakvog drugog sektora i slično“, objasnio je Fuchs.

O zahtjevu sindikata hrvatskih učitelja i nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji traže da se nastavnici dignu u viši platni razred među koeficijente od 2.01 do 2.30 rekao je kako vrlo pomno gleda što je tko predložio.

Na pitanje što ako bude štrajka, ministar Fuchs je rekao kako ne vjeruje da će biti štrajka. “Mislim da nema razloga za štrajk. Mislim da je bitna stvar da svima itekako značajno rastu plaće, najmanje 13,5%, a nekima rastu i do 20%, nekima čak i više”, istaknuo je Fuchs.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.