Franz Letica: ‘Grad nam želi povisiti cijene parkirnih mjesta 900 posto i dotući ugostitelje’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, smatra da će nove odluke gradskih vlasti o poskupljenju parkirnih mjesta prisiliti mnoge od njih na zatvaranje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je odlučio dići cijenu najamnine gradskih stanova jer je smatrao da neki građani ne plaćaju korektnu cijenu za njih, istim je opravdanjem najavio i dizanje cijena ugostiteljima za zakup parkirnih mjesta. Mnogi kafići i restorani u gradu zakupljuju parkirna mjesta te na njih postavljaju stolove za svoje goste. Dosad su parkirališno mjesto plaćali 400 kuna mjesečno, a prema novom gradonačelnikovom obračunu, cijena bi trebala narasti iduće godine za 450 posto, a godinu nakon za isto toliko.

Gradonačelnik tvrdi da se radi o pravednoj promjeni jer su svi drugi građani zakup određenog parkirnog mjesta plaćali četiri tisuće kuna mjesečno. No s time se ne slaže predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica. Tvrdi da će zbog poskupljenja mnogi ugostitelji zatvoriti vrata te je objasnio zašto se ugostitelji ne mogu uspoređivati s ljudima koji inače zakupljuju parkirna mjesta u gradu. „Terasa je do sada na godišnjoj razini za tri parkirna mjesta  ugostitelje koštala 14.400 kuna. Prvo poskupljenje će ići na 72 tisuće kuna, a sljedeće poskupljenje na 144 tisuće kuna.

Ugostitelji nikako neće moći podnijeti taj trošak te će mnogi morati zatvoriti lokale. To je preveliko i prenaglo poskupljenje koje ljudi ne mogu prebaciti na kupce. Takvo poskupljenje će vrijediti za sva parkirna mjesta u zakupu. Vi uzmete parkirno mjesto u zakup koje se nalazi ispred vašeg lokala, a onda gradonačelnik nas ugostitelje, koji se bavimo gospodarskom djelatnošću, svrstava u isti rang s velikim firmama i bankama koje plaćaju parkirno mjesto svojim direktorima jer kaže da je normalno da svi plaćaju istu cijenu. Nije isto imate li mali lokal od 20 kvadrata s terasom i nekoliko zaposlenih, u što ste uložili vlastiti novac, ili ako imate veliku banku“, rekao je.

Letica napominje kako Tomašević nema dovoljno razumijevanja za probleme ugostitelja dok su njegovi prethodnici poticali stvaranje terasa kako bi se stvorili dinamičniji gradski kvartovi. „Prijašnja vlast je tražila od ugostitelja da podignu društveni život u kvartovima, što smo i napravili s tim terasama koje su oživjele kvartove. Sad je Tomašević preko noći abnormalno podigao cijenu zakupa, što ugostitelji ne mogu izdržati. S tim dizanjem cijena trebalo bi se postepeno ići jer ekonomija nalaže da bi se moralo socijalno nastupati prema poslovnim subjektima i građanima koji su uložili vlastita sredstva i digli kredite da bi pokrenuli vlastit biznis.“

Iako su ugostitelji nezadovoljni gradonačelnikovom odlukom, Letica je rekao kako Grad ne želi pregovarati s ugostiteljima te da ostaje pri svome. Smatra da će ovo biti dodatni udarac na ugostiteljstvo koje se ionako muči s manjkom radne snage.

„Nema tu pregovora. Oni su svoje rekli i to je to. Ne žele odustati od te ideje. Jedino što smo uspjeli ispregovarati jest da odmah ne nastupi poskupljenje od 900 posto, nego da se ono dogodi u dvije etape. Neka gradonačelnik dođe do svoje cifre od 900 posto, ali neka ide s poskupljenjem od 10 posto po godini pa će u jednom trenutku doći do iznosa koji je naumio postići. Trenutno je to preradikalno dizanje cijena. Ionako će se zatvarati lokali zbog manjka radne snage, a sada će se zatvoriti zbog enormnog poskupljenja. S jedne nam strane Vlada izlazi u susret i smanjuje cijenu energenata da bismo opstali na tržištu, a s druge strane gradovi idu na povećavanje troškova“rekao je.

Letica je kazao da je pandemija covid-19 uzrokovala veliku nestašicu radne snage te da se cijela industrija nije oporavila od tog razdoblja. „Nakon koronakrize imamo veliki problem s odljevom kvalitetne radne snage iz ugostiteljstva. To su ljudi koji su se prekvalificirali i otišli dalje. Imali ste konobare i kuhare koji su s plaće od 1000 do 1500 eura spali na covid-mjere od četiri tisuće kuna. Oni nisu mogli više živjeti te su otišli u drugom pravcu. Možda im je na novim radnim mjestima bolje i zbog više slobodnog vremena, što nisu prije imali u ugostiteljstvu. To je takva djelatnost gdje su vikendom vaši prijatelji slobodni, a vi niste.“

Hrvatska je sve češća destinacija za veliki broj imigranata, no Letica napominje da oni nisu adekvatna zamjena za radnike koji su napustili radna mjesta u ugostiteljstvu. „Ne možete tu izgubljenu radnu snagu nadoknaditi imigrantima. Imali smo sastanak u Ministarstvu zdravstva koje nije imalo puno razumijevanja za naše probleme. Imate jedan paradoks gdje se dozvole za higijenski minimum za radnika izdaju na pet godina, a nama se radne dozvole za radnika izdaju na godinu dana. Tražili smo od Ministarstva zdravstva da nam daju dozvole za higijenski minimum na godinu dana jer inače imamo velike troškove poslovanja. Stranac se u Hrvatskoj neće zadržati pet godina. Sustav ne prati migraciju u Europi ni kod nas. A veliki je problem i što strana radna snaga ne zna naše navike. Pokušajte strancu objasniti što je gemišt, oni se nikad nisu susreli s time’’, rekao je.

Gradonačelnik je najavio i dizanje stope poreza na dohodak na maksimum zbog ukidanja prireza. Iako Grad tvrdi da će i dalje rasti plaće unatoč višoj stopi poreza, Letica kaže da to nema smisla. Ponovio je da gradovi, za razliku od države, ne izlaze u susret ugostiteljima.

„Oni konstantno tvrde da će maksimalnim povećanjem poreza na dohodak povećati plaće. Ja ne znam koja matematika kaže da se tako može doći do rasta plaća. Ne samo da će zbog toga doći do stagnacije plaća, nego će i postojeća radna snaga otići. S druge strane, novi ministar financija nam je odmah priskočio u pomoć i omogućio neoporezivu napojnicu. Do sada ste mogli ostaviti napojnicu putem poslovnih uređaja, ali onda konobar mora platiti na to porez. Sad taj dio sto posto sjeda konobaru na račun i neoporeziv je. U ime svih ugostitelja zahvaljujem ministru Primorcu na tome jer ćemo s time barem donekle zadržati radni kadar“, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.