Frank Capra, čovjek koji je snimio najbolji božićni film ikad, u Ameriku je stigao parobrodom

Američki filmski redatelj, scenarist i producent rođen je 18. svibnja 1897. godine kao Francesco Rosario Capra u Bisacquinou, Sicilija. Šest godina kasnije s obitelji, ocem Salvatoreom, majkom Rosario Nicolosi, sestrama Giuseppom i Antoniom i bratom Antoniom, preselio se u Sjedinjene Države.

Trinaest dana je sa svojom sicilijanskom obitelji plovio parobrodom od Palerma do New Yorka i gušio se u smrdljivom sirotinjskom potpalublju. Kad je brod, kako piše u autobiografiji “Ime iznad naslova” (The Name Above the Title, 1971.), uplovio u njujoršku luku, ugledao je, sjeća se, ‘kip velike dame, viši od crkvenog zvonika, koja u ruci drži baklju nad zemljom u koju smo stigli’. Njegov otac Salvatore je uzviknuo: ‘Ciccio, gledaj! Pogledaj to! To je najveće svjetlo još od betlehemske zvijezde! To je svjetlo slobode! Zapamti – slobode!’. Taj je opis nalik prizoru iz Caprina filma. Uzbudljiv, emotivan, topao, s okusom običnog života obasjanog idealom.

Tridesetih godina 20. stoljeća postati će jedan od najistaknutijih američkih redatelja začinjući žanr tzv. komedije screwball (s temom »rata spolova«) i/ili filmove u kojima se zalaže za ideje New Deala F. D. Roosevelta.

Komentiraj