Francuska preporučuje jednu dozu cjepiva za one koji su preboljeli koronavirus

Francuska od petka preporučuje da oni koji su preboljeli koronavirus prime samo jednu dozu cjepiva, čime je postala prva država s takvom preporukom.

Sva tri cjepiva odobrena u Europskoj uniji daju se u dvije doze u razmaku od nekoliko tjedana. Klinička istraživanja pokazala su da se time značajno jača imunitet protiv koronavirusa.

Francuska agencija za javno zdravstvo u petak je objavila da oni koji su preboljeli covid-19 stvaraju imunitet kao da su primili cjepivo, zbog čega je dovoljna samo jedna doza.

Jedna doza cjepiva igra ulogu podsjećanja njihovog imunološkog sustava kako se boriti protiv covida-19, smatraju francuske zdravstvene vlasti.

Preporučuje se da se oni koji su preboljeli virus cijepe između tri i šest mjeseci nakon zaraze.

Jedna doza dovoljna

U ovom trenutku se nijedna država još nije postavila po pitanju jedne doze za one koji su preboljeli covid-19.

Dva nedavna američka istraživanja sugeriraju da bi jedna doza mogla biti dovoljna za pojedince koji su se oporavili od covida.

U jednom od znanstvenih radova stoji kako su oni koji su preboljeli koronavirus, a potom primili jednu dozu cjepiva, u jednakoj ili čak boljoj situaciji nego oni koji nisu bili bolesni, a primili su dva cjepiva, piše France Presse.

Francuska je proteklih tjedana ubrzala svoju kampanju cijepljenja, no i dalje je tek u povojima. Do četvrtka je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 2,1 milijuna ljudi, a gotovo 536 tisuća dvije.

Od početka pandemije koronavirusa u Francuskoj je zaraženo bilo najmanje 3,4 milijuna ljudi, iako je broj vjerojatno puno veći zbog nedostupnosti testova tijekom prvog vala.

Komentiraj