Francuska odgodila plan o prelasku s nuklearne na druge izvore energije

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO *** Local Caption *** 02640114

Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u utorak je odgodila dugo zacrtan cilj o smanjenju udjela nuklearne energije u francuskoj ukupnoj opskrbi strujom.

Ministar okoliša Nicolas Hulot rekao je da je nerealan plan o rezanju nuklearnog udjela za 50 posto do 2025., sa 75 koliko je sad, te da bi žurba po tom pitanju povećala francusku emisiju ugljikovog dioksida, ugrozila radna mjesta i sigurnost opskrbe strujom. Nije postavio novi cilj, no istaknuo je kako će vlada iduće godine donijeti novi plan o postizanju cilja od 50 posto “što je prije moguće”.

Iako je provođenje dosadašneg plana odgođeno, vlada će za godinu dana imati program koji se temelji na racionalnim kriterijima o tome koje reaktore treba zatvoriti i kada.

Prethodna vlada socijalista Francoisa Hollandea je 2015. izglasala zakon o energetskoj tranziciji koja je postavila cilj od 50 posto do 2025. s trenutnih 75, no Hollande nije proveo nikakve značajne korake prema zatvaranju reaktora.

Centrist Macron koji je izabran u svibnju obećao je da će poštovati taj plan, a Hulot, najpoznatiji francuski stručnjak za okoliš, naglasio je u srpnju da bi Francuska do 2025. mogla zatvoriti do 17 od svojih 58 reaktora kako bi postigla Hollandeov cilj.

Hulot, bivši redatelj televizijskih dokumentaraca koji je postao ekolog proteklih je mjeseci više puta ponovio kako Francuska mora zatvoriti nekoliko nuklearnih elektrana.

Za to nije dobio javnu podršku Macrona, snažnog pobornika nuklearne energije, kao ni premijera Edouarda Philippea, bivšeg zaposlenika Areve, državne tvrtke koja gradi reaktore.

Prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Francuska je druga država na svijetu po broju nuklearnih reaktora. Ispred nje se nalaze samo Sjedinjene Države, a slijede ju Japan, Kina i Rusija.

Dva tjedna prije formiranja vlade, sredinom svibnja, izvor blizak Macronu je otkrio za Reuters kako francuski predsjednik razmišlja o odgađanju zacrtanog cilja.

Državna energetska tvrtka EDF, najveći svjetski upravitelj nuklearnih elektrana, već dugo govori kako nema smisla zatvarati funkcionirajuće reaktore, te je umjesto toga pozvala na produženje životnog vijeka svojih nuklearki s 40 na najmanje 50 godina.

Dionice te tvrtke su nakon Hulotove najave u utorak narasle za 1,2 posto, dok su na dan njegovog imenovanja bile pale za 7 posto jer se očekivalo da će on inzistirati na obnovljivim izvorima enegije.

Hulot je na izborima 2012. htio biti kandidat zelenih za predsjednika. Nije uspio u svom naumu, ali su ga i Hollande i njegov konzervativni prethodnik Nicolas Sarkozy pozivali da postane ministar okoliša.

On je prošlog mjeseca za francuske novine Le Monde otkrio kako si je dao godinu dana da vidi može li reformirati francusku energetsku i poljoprivrednu politiku. Greenpeace smatra kako je već pokazao slabost u borbi protiv fosilnih goriva, te da sad ugrožava francusku energetsku tranziciju.

“On bi trebao biti bedem protiv naftnih i nuklearnih lobija”, priopćila je ta nevladina organizacija.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]