Francuska noćas poslala još jedan brod u potragu za nestalim pomorcima

Tjekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim pomorcima s broda Offshore Rhode, jučer je u Atlantiku uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Svi brodovi koji sudjeluju u potrazi zaputili su se prema tom objektu, a prema posljednjim informacijama, potraga još uvijek traje.

Pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Vladimir Svalina jutros je za N1 kazao kako je Francuska noćas poslala još jedan brod obalne straže, koji se priključio potrazi.

Podsjetimo, Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima.

“EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah proslijedili nadležnim francuskim tijelima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspješnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja”, objasnila je izvršna direktorica EMSE Maja Markovčić Kostelac za HRT.

Stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević, zapovjednik broda, opisao je kako izgleda akcija traganja na Atlantiku.

“Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99% sam siguran da se koristio onaj s paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kursove brodova u postroju. Same dužine nogu (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke”, rekao je Alujević za Morski.hr.

“Strašno je to složeno sve skupa. Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena. Bilo bi zanimljivo vidjeti ukoliko nađu splav, koliko je udaljena i u kojem smjeru u odnosu na prvu pronađenu. Ako je iz satelita viđena splav, bez obzira na ishod priče, to je i definitivna potvrda da je odluka o prekidu bila preuranjena, tj. da je ovih par dana izgubljeno dragocjeno vrijeme”, dodao je.

Komentiraj