Fragilnost i mijene Zweigova života

Stefan Zweig bio je austrijski, ali i nadasve europski pisac, svjetski književni velikan koji se prekretnicama i tragedijama svog vremena bavio književno, esejistički i poetično kao nitko drugi prije njega. Rođen je u Beču 28. studenog 1881. godine, u bogatoj obitelji austrijskih Židova, kao drugi sin uspješnog industrijalca Moritza.

Nakon građanske mladosti i ranih književnih aktivnosti u Beču, mala stanka nastupa uslijed Prvog svjetskog rata iz koga biva otpušten kao nesposoban. Zatim ide u Švicarsku u kojoj piše pacifističke tekstove. Ne vraća se u Beč, već bira Salzburg gdje njegova djela ubrzo stječu svjetsku slavu i prevode se na desetine jezika.

Zweig je veoma rano prepoznao opasnost od nacionalsocijalizma, što se posebno moglo osjetiti u pograničnom gradu Salzburgu te je 1934. godine emigrirao u Englesku. Svoje i samoubojstvo supruge Lote u Brazilu 1942. godine opravdavao je nemogućnošću da dalje promatraju uništavanje Europe: „Pozdravljam sve svoje prijatelje! Neka još jednom vide zoru poslije duge noći! A ja, nestrpljiv, idem ispred njih.“

Komentiraj