FOTO: VELEUČILIŠTE VERN’ Održan trodnevni trening u sklopu Erasmus+ projekta SILICE

Veleučilište VERN'

Na Veleučilištu VERN’ je održana panel diskusija na temu iskustva poduzetnika u pokretanju socijalno-poduzetničkih projekata, na kojoj su predstavnici hrvatskih inkubatora za društveno poduzetništvo i inovacije razmijenile svoja vrijedna iskustva s budućim menadžerima inkubatora socijalnog poduzetništva iz Izraela i Indije.

Panel je održan u okviru prvog modula treninga za buduće menadžere inkubatora socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija, koji se odvija u okviru međunarodnog Erasmus+ projekta SILICE (Social Innovation for Local Indian and Israeli Communities and graduate Entrepreneurs).

Na njemu su svoja iskustva predstavile stručnjakinje u segmentu socijalnog poduzetništva i inovacija: Stella Kalac iz Laboratorija za društvene inovacije, diplomantica VERN’a, Marina Petrović iz Zelene energetske zadruge, Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub Croatia te stručnjakinja za marketing i podršku startup projektima, Jadrana Ćurković, osnivačica tvrtke 200C d.o.o.

Gošće su polaznicima treninga, stručnjacima i budućim menadžerima inkubatora socijalnog poduzetništva s izraelskih i indijskih fakulteta, između ostalog objasnile i kako mapirati postojeće društvene inovacije i razvijati međusektorsku suradnju, zašto je važno mjeriti utjecaj projekta na društvo (social impact), koji su rani signali koji ukazuju na probleme inkubatora te zašto je za uspjeh inkubatora važna izgradnja ekosustava za socijalno poduzetništvo i inovacije.

Polaznike programa pozdravila je i Nj. E. Zina Kalay Kleitman, Veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj koja je istaknula kako je ovo već drugi veliki projekt na kojem VERN’ surađuje s izraelskim visokoobrazovnim ustanovama, nakon suradnje na konferenciji OBRAD prošle godine. Pozdravila je suradnju izraelskih i indijskih visokih učilišta zbog prijateljstva ovih dviju zemalja te je istaknula zadovoljstvo što imaju priliku učiti upravo od hrvatskih stručnjaka i institucija poput VERN’a, koji podupiru razvoj socijalnog poduzetništva.

Trodnevni trening, koji se na VERN’u održao od 13. do 15. studenoga sastojao se od prezentacija, stručnih posjeta, radionica i diskusija, a odvijao se prema programu kojega su koncipirale i izvele viša predavačica na VERN’u, mr. sc. Gordana Ćorić i VERN’ova prodekanica za strateški razvoj Iva Biondić, prema VERN’ovim programima društvenog poduzetništva i inovacija.

Cilj projekta SILICE je razviti platformu za promoviranje socijalno inovativnih ideja i međunarodne suradnje na regionalnoj razini između EU, Izraela i Indije, kroz osnivanje inkubatora za društvene inovacije SinnoLab (Social Innovation Labs) i poticanje razvoja društvenih poduzeća, koji igraju važnu ulogu u povećanju konkurentnosti izraelskog i indijskog gospodarstva.

Nositelj ovog međunarodnog Erasmus+ projekta je izraelski Interdisciplinary Center Herzliya (IDC), a partneri na projektu su tri izraelske i pet indijskih visokoobrazovnih institucija te četiri europske visokoobrazovne institucije iz Njemačke, Portugala, Škotske i Hrvatske, među kojima i Veleučilište VERN’.

Komentiraj